01 Kasım 2022

PERAPOST YILIN CEO’SU: ECCO GENEL MÜDÜRÜ DENİZ ERDA

Perapost, Danimarka merkezli ayakkabı markası ECCO’daki kariyeri 2013 yılında başlayan Deniz Erda’yı “2022’de Yılın CEO'su” seçti. 2017-2020 yılları arasında ECCO Türkiye’yi tüm dünyadaki ülkeler arasında Avrupa’da en hızlı büyüyen şirketi haline getiren Erda, gösterdiği başarı sonucunda geçen yıl şirketin Ortadoğu ve Afrika genel müdürlüğüne atandı.

Kariyer yolculuğu nasıl başladı?

1992 yılında İstanbul Üniversitesi Jeoloji/Jeofizik Mühendisliği’nden mezun olan Erda, 1996-1998 yılları arasında aynı üniversitede İşletme ve Yönetim üzerine (MBA) yüksek lisansını tamamladı.  Üniversitede okurken harçlığını çıkarmak için bir yandan da perakende sektörünün okulu olarak bilinen Mercan Yokuşu’nda çalışan Erda, o dönemi, “Kimi zaman sırtımda taşıdığım denim yüklü küfelerin ağırlığı aslında zorluk değil, bugün yaşadığım değerlerin elmas taşlarıydı” diye anlatıyor. Bunu izleyen yıllarda MAVİ’nin kurucu ekibinde yer alan Erda, Turkven’e satışına kadar şirkette üst düzey yöneticilik yapmış. 2009 yılında yeni bir adım atan Erda, Danimarkalı bir spor giyim markasını Türkiye’ye getiren grup içinde yer almış ve markanın yönetici ortağı olmuş. Erda, Türkiye’ye ilk kez giren markanın, çok kısa sürede Türkiye’de spor giyim markaları arasında ilk üçte yer aldığını söylüyor. Bu süreçte yurtiçi ve yurtdışı 300’ü aşkın monobrand mağazanın açılışını gerçekleştiren Erda, “Ekiplerimle çok başarılı rakamlar yakaladık” diyor.

Ve bugüne nasıl geldi?

Erda, 2013 yılında Danimarka merkezli ayakkabı markası ve üreticisi ECCO’dan Türkiye pazarına girişi için yöneticilik teklifi almış. Türkiye pazarına kendi şirketlerini kurarak girmek istediklerini belirten ECCO merkezi ile 2013 yılında anlaşan Erda, ECCO Türkiye Genel Müdürü olarak göreve başlamış. Ekibiyle çok kısa bir sürede gösterdiği başarı sadece Türkiye ile kalmamış. Yakın zamanda görevine ek olarak Ortadoğu ve Afrika (ile beraber Yunanistan ve Güney Kıbrıs) genel müdürlüğüne getirilen Erda, ECCO Türkiye’nin ilk yıllarını şöyle anlatıyor: “ECCO Türkiye olarak ilk yılımızda İstanbul’da 5 mağaza açtık. Üçüncü yılımızda, yani 2016’da E-com’a başladık. Bu satış tarzında sektörde bir ilk olarak depo mantığını kaldırarak mağazaların stoğunu kullandık. Pandemi dönemi gelip de mağazalar kapandığı zaman sektörün de bu sistemin önemini anladığını görerek öncülüğümüzü kanıtlamış olduk. Pandemi koşullarına gelecek olursak, mağazaların kapalı olduğu zorlu zamanlarda dahi 3 mağaza açma onayı alarak yolumuza emin adımlarla devam ettik. 2019 İstanbul Havalimanı, 2020 yılında İstanbul İstinye Park ve 2021’de Galata Port mağazalarımızı açarak marka konumlandırmamızı taçlandırdık. 2021 yılında aynı zamanlarda İzmir ve Antalya olmak üzere İstanbul dışı operasyonlarımıza da başladık. 2022 yılına geldiğimizde toplam 20 satış noktasına sadece kendi operasyonumuzla ulaştık.

Ortadoğu ve Afrika yolculuğu

Erda, 2021’deki Ortadoğu ve Afrika genel müdürlüğüne atanma süreciyle ilgili olarak da şunları söylüyor: “ECCO, Middle East’teki tüm perakende operasyonunu partnerlerden alarak 100% Own And Operate modele geçirme kararı almıştı, beni de bu transformasyonun başına getirmiş oldular. 2021’de Birleşik Arap Emirlikleri, 2022’de Suudi Arabistan ve Kuveyt başta olmak üzere diğer ülkelerdeki transformasyonu başarılı bir şekilde sağladık ve satışlarımızda ciddi verimlilik artışı yakaladık. Böylece Middle East’te 2 yıl içinde 27 mağazanın transformasyonu gerçekleşmiş oldu. Buna ek olarak bu süre içinde Ortadoğu’da 7 yeni mağaza açtık. 2023 yılında toplam 85, 2025’te ise 116 mağazaya ulaşma hedefiyle çalışmaya devam ediyoruz.”

NEDEN DENİZ ERDA?

-2017-2020 yılları arasında ECCO Türkiye’yi tüm dünyadaki ülkeler arasında Avrupa’da en hızlı büyüyen şirketi haline getirdi.
-Türkiye, ECCO’nun ilk 10 pazarı arasında bulunuyor. Yıllık global ayakkabı satışları yaklaşık 21 milyon çift.
-Pandemide, mağazaların kapalı olduğu zorlu zamanlarda dahi 3 mağaza açma onayı alarak yoluna emin adımlarla devam etti.
-Bu atılımlar sonucunda 2021’de şirketin aynı zamanda Ortadoğu ve Afrika genel müdürlüğüne atandı.
-Middle East’te 2 yıl içinde 27 mağazanın transformasyonu gerçekleştirdi. Ek olarak bu süre içinde Ortadoğu’da 7 yeni mağaza açtı.
-Erda, ECCO içerisinde her yıl yapılan, çalışanların bir üst yöneticisini değerlendirdiği anketlerde her zaman en yüksek nota sahip yöneticilerden biri. 
-Deniz Erda, 2023 yılında toplam 85, 2025’te ise 116 mağazaya ulaşma hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.

HABERİN DEVAMI PERAPOST KASIM SAYISINDA:

DERGİLİK'TEN İNDİRMEYİ UNUTMAYIN

https://open.dergilik.com.tr/magazineDetail/76157/1