28 Aralık 2021

PERAPOST OCAK SAYISI YİNE DOPDOLU!

2022 yılında yeni yazılımlar ve çözümler geliştirmek için ekiplerini güçlendirmeye ve büyütmeye devam edeceklerini söyleyen POS AŞ Genel Müdür Yardımcısı Gülümhan Akalın, “Önümüzdeki yıl tüketicilerin kesintisiz alışveriş (frictionless shopping) talebini karşılayan yeni hibrit kiosk ve kasiyersiz kasa çözümlerimizi duyuracağız” dedi. Akalın, Perapost’un sorularını yanıtladı:

POS AŞ'yi kısaca anlatır mısınız? Ortaklık yapısı nasıl?
1993’ten beri perakende sektörüne teknoloji hizmeti veriyoruz ve 2012’den itibaren Toshiba Global Commerce Solutions çatısı altında faaliyet gösteriyoruz. Farklı segmentteki perakendecilere Toshiba POS donanım ve yazılım ürünlerini, tarafımızca geliştirilen Genius satış uygulamalarını, çok kanallı perakendecilik çözümlerini, kurulumu, teknik desteği, proje yönetimini, danışmanlığı ve bakım hizmetlerini de kapsayan uçtan uca çözümler sunuyoruz. Türkiye çapında çözüm ortaklarımızla birlikte 18.000’den fazla lokasyonda 5.000’i aşkın müşterimiz üzerinden 65.000’den fazla Toshiba POS ürününe destek veriyoruz ve perakende sektörüne yön veren konumumuzu daha da ileriye taşıyoruz.

Şirketinizin faaliyet alanları nedir?
Ödeme kaydedici cihaz çözümlerimiz, müşterilerimizin sahip oldukları banka ödeme terminalleriyle entegre şekilde çalışıyor. Bunlara ek olarak ödeme şirketleriyle gerçekleştirdiğimiz entegrasyonlar sayesinde yeni nesil ödeme çözümleri olan mobil ve sanal ödemeler, ön yüklemeli kartlar, hediye kartları, sosyal yardım kartları, belediye kartları, yemek çekleri gibi ödeme yöntemlerini de destekliyoruz. Geliştirdiğimiz mağazacılık yazılımı olan GeniusOpen, gıda perakendeciliğinden departman mağazacılığına, yapı market ve giyim gibi perakendenin farklı alanlarında küçük ve büyük birçok perakendeci tarafından tercih ediliyor. Perakendecilere Güvenilir Servis Sağlayıcı (TSM) hizmetlerimizle entegre çalışan yeni nesil ÖKC sistemlerine ek olarak e-arşiv/e-fatura/e-irsaliye desteği de sunuyoruz. Perakende için tasarlanmış Java tabanlı satış uygulamamızla birlikte merkezi yönetim uygulamaları, mobil uygulamalar, satış asistanı uygulamaları, kampanya ve promosyon çözümleri, tıkla ve topla, mağaza içi sipariş, eve teslimat, online kampanya, kuyruk hızlandırma, kasiyersiz kasa ve kasa önü dijital müşteri ekranı uygulamaları gibi çeşitli konularda çözümler sunuyoruz.

Hem donanım hem de yazılım tarafında ne yönde çalışmalarınız bulunuyor?
Perakendecilerin çok kanallı yaklaşımlarını desteklemek için geliştirdiğimiz kurumsal servis katmanı ile çok kanallı perakende, QR ve mobil ödeme, cüzdan çözümleri, sanal ürün ve hizmet satışı alanlarındaki yeni ürünlerimize odaklanıyoruz. Ayrıca ürün, müşteri, kampanya, ödeme ve sipariş verilerini entegre eden servislerimizle fiziksel mağazadaki alışveriş deneyimini mobil ve internet mağazasıyla birleştiriyoruz. Aynı zamanda müşteri puanlarının, indirim ve ödeme kuponlarının hem fiziksel mağazada hem de sanal mağazada kullanılabilmesini sağlıyoruz. Bütün bunlara ek olarak, iade yapısını ortak hale getirip otomatikleştiren ürün ve hizmetlerimizle sanal mağaza ile fiziksel mağaza arasındaki bariyerin ortadan kalkmasına yardımcı oluyoruz.

Ar-Ge faaliyetleri kapsamında neler yapıyorsunuz?
Yazılım tarafında yaptığımız yenilikleri destekleyecek önemli donanımları da ürün yelpazemize dahil ederek her geçen gün güncellenen donanım portföyümüzü güçlendiriyoruz. Entegrasyonlarımız sayesinde kasada elektronik cüzdan ile ödeme imkanı da sunuyoruz. Bunun yanında yemek kartları, QR ödeme ve e-para gibi banka dışı ödeme sistemleri, kredi kartı ödemelerinin Android/iOS POS terminallerinden alınması, e-ticaret satışları veya fatura ödemelerinin tahsilatının da kasa sisteminde yapılması gibi birçok alanda Ar-Ge faaliyetlerimiz bulunuyor. Bu faaliyetlerimizde fiziksel ve sanal mağazanın bütün satış kanallarında aynı müşteri deneyimini sunmasını hedefliyoruz. Projelerimizle mobilden mağazada olmayan ürünlerin satışının yapılmasının, sanal mağazada yapılan alışverişin ödemesinin fiziksel mağazada yapılmasının, sanal mağazadaki alışverişin fiziksel mağazada teslim edilmesinin ve mağazalardan yapılan alışverişin eve teslim edilmesinin önünü açıyoruz. Karmaşık kampanyalar, hediye kartı, puan, kupon çözümleri, kart ve ödeme sistemleriyle birleştiğinde iade işlemleri hem perakendeciler hem de müşterileri için problem oluşturabiliyor. GeniusOpen otomatik iade çözümü, kazanımları ve harcamaları bütün bu karmaşıklık içinde en doğru şekilde ve gerçek zamanlı olarak çözümlüyor.  Böylece mobil ve sanal mağazada yapılan alışverişlerin iade işlemlerinin de en doğru şekilde yapılmasını sağlıyoruz. POS AŞ olarak yazılımlarımızın her zaman dünya standardında olmasına önem veriyoruz.

Ödeme sistemlerindeki sorunlar neler?
Ödeme sistemlerindeki en önemli sorunlardan birisi, sistemler arası iletişim standartlarının olmaması. Belli bir standart olmadığı için yapılan Ar-Ge projeleri de şirketlere özel oluyor ve bu da maliyeti artırıyor. Standartlaştırma sürecinde Android tabanlı mobil ödeme cihazlarının bir adım önde olduğuna inanıyoruz ve Android tabanlı cihazlara geçiş çalışmaları yapan firmaların da artacağını öngörüyoruz. Özellikle evde kaldığımız bu dönemde QR kod ve mobil ödemeyi kullanan kişi sayısında ciddi artış yaşandı. Ödeme sistemleriyle ilgili teşviklerin artması da bu tür projelerin çoğalmasına yardımcı olacak.


Pandemi, ödeme sistemleri sektörü ile birlikte perakende sektöründe ne gibi değişimlere yol açtı?
  Pandemi hayatın her alanında olduğu gibi alışveriş alışkanlıklarında ve perakende sektörünün işleyişinde önemli etkiler yarattı. Artık birçok kişi   almak istediği kıyafeti deneme kabininde giymek yerine evine sipariş veriyor   veya kredi kartları ağırlıklı olarak makinelere takılırken bugün ise temassız   ödeme daha yaygın hale geldi. Fiziksel alışveriş mağazalarında ürünle daha   az temas ediliyor ve alınan ürünler de korona virüse karşı etkili olduğu   ispatlanan temizleyicilerden geçiriliyor. Alışveriş sürecindeki teması azaltmak  için de kesintisiz alışveriş yaklaşımı tüm dünyada etkisini gösteriyor.   Kasiyersiz kasalar gibi teknolojiler pandemide çok daha önemli hale geldi. Bunların dışında satın alım alışkanlıklarında da önemli değişimler   gerçekleşti. E-ticarete katılanların sayısı gözle görülür bir oranda arttı. Perakende alışverişi, yemek siparişleri ve online gıda alışverişleri adeta   günümüzün normali haline geldi. Bunda tabii ki devletlerin salgını azaltmak için aldığı önlemler de önemli rol oynadı.

 Perakendede ödeme sistemlerine yönelik son trendler neler?
 Omnichannel, artık perakendeciler için bir tercih değil, bir zorunluluk haline   geldi. Omnichannel için tüketicinin marka ile etkileşime geçebilmesini ve  alışveriş deneyimini kendi isteğine göre şekillendirebilmesini sağlamak gerekiyor. Bu yaklaşım sanal ve fiziksel mağazaları bir araya getirdiği için online kadar offline kanallara da faydalar sunuyor. Fiziksel ve sanal mağazalar, farklı ödeme yöntemleri ile ilerliyor. Ancak mobil ödemeler, fiziksel mağaza ile sanal mağaza ödemeleri birleştiriyor. Cüzdan çözümleri ile bütün kanallarda aynı ödeme deneyimi sunmak da mümkün oluyor. Cüzdana eklendiği zaman hem sadakat kart puanı hem de farklı kredi kartları yönetilebiliyor ve tek ödeme deneyiminde birleştirilebiliyor. Bunlara ek olarak Android ödeme sistemleri ve bunlarla entegre çalışan Android uygulamalar da gittikçe yaygınlaşıyor.

Pandemi hangi trendleri hızlandırdı, yakın gelecekte müşteri / mağaza deneyiminde ne tür uygulamalar göreceğiz?
Özellikle pandeminin etkisi altında geçen son iki yıl, her sektöre olduğu gibi perakende sektörüne de tahmin edilemeyen her şeye hazırlıklı olmayı öğretti. Daha önce olmasına ihtimal bile verilemeyecek iş ortaklıklarının gerçekleştiğini görebiliriz. Çünkü her markanın kurumsal çevikliğini artırması, kendisini her alanda sürekli iyileştirmesi ve mevcut veya potansiyel müşterilerin ilgisini çekebilmesi gerekiyor. Geri dönüşümün perakendede öne çıktığını gözlemliyoruz. H&M ve IKEA gibi perakende devleri ürün yelpazelerini sürdürülebilirliği göz önünde bulundurarak oluşturuyor. Forrester’ın gerçekleştirdiği Forrester Analytics Consumer Technographics® Retail Recontact Survey, 2021 araştırmasına göre Fransa’daki yetişkin tüketicilerin yüzde 60’ı, İngiltere’dekilerin yüzde 49’u ve ABD’dekilerin yüzde 41’i sürdürülebilir ürünleri almayı tercih ediyor. Bu yüzden Türkiye’nin perakende dünyasına sunduğumuz çözümlerimizin paketlemesi yüzde 100 geri dönüştürülebilir materyallerden oluşuyor, ENERGY STAR gibi uluslararası standartlarla uyumlu olarak daha az enerji tüketiyor ve özellikle yazıcılarımız da kağıt kullanımını azaltıyor. Son olarak, mağazaların iade işlemleri için sunduğu seçeneklerin fark yaratacağını öngörüyoruz. Eskiden çok uzun ve detaylı bir işlem olan iadeler, 2022’de perakendecilerin fark yaratabileceği en önemli alanlardan birisi olacak. Forrester’ın aynı araştırmasına göre Fransa, İngiltere ve ABD’deki beş yetişkin tüketiciden üçü iade için ücretsiz kargo sunulmasını istiyor ve ikisi de geri ödemenin aynı yöntemle gerçekleştirilmesini talep ediyor. İade işlemlerinin kolay gerçekleşmeme ihtimali ve mağazanın iade edilen ürünü kabul etmemesi gibi ihtimaller, tüketicileri online alışverişten vazgeçirebiliyor. Bu gibi endişeleri giderebilecek, mevcut süreçleri daha da iyi hale getirecek ve bu trendleri karşılayabilecek perakendecilerin 2022’de büyük başarılara imza atacağını düşünüyorum.

Markanın e-ticaret datası ile fiziksel mağaza müşteri datalarının birleştirilmesi konusunda neler yapıyorsunuz?
POS AŞ olarak müşteri alışveriş deneyiminin tüm kanallarda tam entegre olması gerektiğine inanıyoruz. Her gün daha fazla kişi online mağazaları kullanmaya başlıyor. Bu süreçte daha önce online alışveriş yapmayan tüketiciler, daha aktif hale gelerek çevrimiçi kullanıcılar oldu. Bu yüzden perakendeciler de sanal mağazalarından sunduğu ürün çeşidini artırıyor. Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda son dönemde öne çıkan yeni nesil çözümlerin başında çok kanallı çözüm uygulamalar olduğunu söyleyebiliriz. Çok kanallı perakende çözümlerinin en önemli avantajı, sanal ve fiziksel kanallarda aynı müşteri deneyiminin sağlaması oluyor. Tüketiciler online ve offline kanallarda tanınmak, kendisine sunulan ya da bildirilen fiyatlara ve diğer avantajlara her kanalda ulaşabilmek istiyor. Bunun için marka ve pazarlama stratejilerinin birbiriyle paralel olması gerekiyor. Bu da ancak bütün verilerin tekilleştirmesi ile sağlanabiliyor. Sadece müşteri verisinin değil, puan, kupon, kampanya ve promosyon yapılarının da tekilleştirilmesi gerekiyor.

Tüketiciye yönelik kampanyaların birleştirilmesi, click&collect, instore ordering gibi trende uyumlu ne gibi çözümler sunuyorsunuz?
POS AŞ olarak kayıp önleme, envanter ve müşteri takibi gibi gerçek dünyanın ihtiyaçlarını çözen yeni teknolojileri mağazacılık çözümlerimizi sunuyoruz. Akılı raf ve kameralarla desteklenen sınır bilişim (edge computing) temelli çözümlerimizle tüketicileri mağazaya adım attığı andan itibaren takip ederek yalnızca -pandemi sürecinin de bir gereği olan- mağazadaki ziyaretçi sayısını ve yoğunluk ölçümünü değil, tüketicilerin demografik analizini de yapabiliyoruz ve anlık stok yenilemeye, kayıp-kaçak önlemeye ve mağaza içi teşhire ve raf düzenlemesine yardımcı oluyoruz. E-cüzdan veya mobil ödeme gibi yöntemlerle birlikte geleceğin mağazacılığını perakendeciler ile birlikte oluşturuyoruz. Tablet ve mobil cihaz üzerinden satış ve ödemenin gerçekleştirildiği ÖKC’lerle entegre sistemleri perakendecilerle birlikte test ediyoruz ve pilot çalışmalarını yapıyoruz. Müşterinin kendi cihazlarını da satış sürecine eklediğimiz “Scan and GO” çözümlerimizi hayata geçirerek çok kanallı perakendeciliğin eksik parçalarını da tek tek tamamlıyoruz.

2021 yılı sizin için nasıl bir yıl oldu?
2021 genel olarak hedeflerimize ulaştığımız bir yıl oldu. Yeni tek istasyonlu ÖKC’mizi duyurduk ve yaygınlaştırdık. ÖKC çözümlerimizin yanına e-arşiv, e-fatura ve e-irsaliye gibi e-doküman çözümlerimizde de sona yaklaştık. Yatırım yapmaya devam ettiğimiz GeniusOpen yazılımımızı da sadece bir kasa uygulaması olmanın ötesine taşıyarak çok katmanlı ve çok kanallı perakendeciliği destekler hale getirdik. Her geçen gün farklı fonksiyonlarıyla ilgili referanslarımızı da artırıyoruz. 2021’de cüzdan projelerimizi tamamladık. Ödeme şirketleriyle birlikte yürüttüğümüz entegrasyon çalışmalarımıza devam ettik ve bitirmek üzereyiz. Suudi Arabistan’da gerçekleştirdiğimiz projeyle birlikte MEA bölgesine açıldık ve bu bölgeden yeni müşteriler kazandık. Bunların dışında omnichannel’a ek olarak Android tabanlı ve mobil çözümlerimize yatırım yaptık.

2022 yılı için beklentileriniz neler?
POS AŞ olarak donanım ve yazılım çözümlerimizle ilgili sadece 2022’nin değil, 2023’ün, 2024’ün ve 2025’in de planlarını tamamladık. Bu planları hazırlarken bahsettiğim trendleri de hep göz önünde bulundurduk. Tüketicilerin kesintisiz alışveriş (frictionless shopping) talebini karşılayan yeni hibrit kiosk ve kasiyersiz kasa çözümlerimizi de duyuracağız. 2022 yılında yeni yazılımlar ve çözümler için geliştirmek için ekibimizi güçlendirmeye ve büyütmeye devam edeceğiz. Daha fazla kişinin e-belge çözümlerimizden haberdar olmasını sağlayacağız ve devamında da çözümün yaygınlaşmasına ağırlık vereceğiz. 2022’nin ilk aylarında da e-arşiv çözümümüzün duyurusunu yapmayı planlıyoruz. 2022’de Android ve iOS işletim sistemlerini destekleyen yeni satış yazılımımızla ve bulut üstünde çalışan servis katmanıyla farklı ölçekteki perakendeciler için de çözüm sağlamak istiyoruz. Bununla ilgili işbirliklerimiz de devam edecek. ÖKC’lerimizi kullanarak katma değerli çözümler geliştirmeye devam ederken WiFi bağlantısına sahip olan ve Android işletim sistemini destekleyen yeni yazıcılarımızı da duyuracağız. Çok beğenilen TCx800 POS ailemizi ise yüksek performanslı TCx810 ve TCx-810E modellerimiz ile daha da güncel hale getireceğiz.