25 Kasım 2021

'2022'DE YURTDIŞI MAĞAZA SAYIMIZI 200’E ÇIKARACAĞIZ'

Flo Perakende Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çimen, FLO Mağazacılık'ın bugün geldiği noktada marka portföyünü oldukça genişleten, başta perakende olmak üzere, e-ticaret ve toptan iş hacmi ile çok kanallı, çok markalı, dijital odaklı global bir şirkete dönüştüğünü söyledi. Çimen, "Sektördeki bilgi birikimimiz ve tecrübemiz ile tüm kanallardaki başarımız sayesinde uzun süredir ayakkabı sektörünün pazar lideri konumunda bulunuyoruz. Doğrudan 10 binin üzerinde, dolaylı olarak da 30 bine yakın kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi. Flo Perakende Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çimen, 21 farklı ülkede 125 yurt dışı mağazasıyla faaliyet gösteren şirketin gelecek hedeflerini konuştuk:

Pandeminin ayakkabı sektörüne etkisi nasıl oldu?

Pandemi ile birlikte özellikle kısıtlamaların olduğu dönemde pek çok sektörde olduğu gibi sektörümüzde de zorlu bir süreç yaşandı. Pandemideki kısıtlamalar kalktıktan sonra tabii bütün perakende sektörünün ve bizim de yüzümüz güldü. Zaman zaman açılmaların zaman zaman da kapanmaların olduğu bu zorlu süreci geride bırakmış olduk. Böylelikle ayakkabı sektöründe çarklar da komple hızlı bir şekilde tekrar dönmeye başlamış oldu.
2021 yılında kısıtlamalar kalktıktan sonra gerçekten de tüketim anlamında müşteri ertelediği alımları bir anda toplu şekilde gerçekleştirdi. Haziran ayında normalleşme süreci ile birlikte yeniden hız kazandık. Haziran ayında geçen senenin iki katına yakın satış ile rekor cirolara ulaştık. Okula dönüş sezonunda yakaladığımız ivme artarak devam etti. Perakende sektörü için önemli bir ay olan Kasım’da da performansımız yükselerek devam ediyor. Böyle olunca da haliyle mağazalarımızda ve e-ticaret kanallarımızda müşteri trafiğine bağlı olarak da alışveriş arttı. Pandemi öncesi rakamlarımıza dönmüş olduk. Her ne kadar yılın ilk 5 ayını kısıtlamalar sebebi ile kayıp olarak değerlendirsek de 2021 yılını hedefimiz olan 6,5 milyar TL ciro ile kapatmayı planlıyoruz. 2022 yılında hedefimiz 9,6 milyar TL cirodur.

Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında neler değişti?

Ayakkabı alışverişi dışarıda vakit geçirmeyle doğru orantılı olarak artış gösteriyor. Özellikle evlere kapandığımız dönemde ayakkabı alışverişi ve tüketimi düştü, terlik satışları öne çıkar gibi oldu ama  o bile belli bir oranda kaldı. Pandemide tüketici davranışları özellikle iki noktada farklılaştı, birincisi daha sportif bir hayat tarzına geçildi, ikincisi alışveriş deneyimi daha dijital hale geldi. Spor kategorisi pazar payı pandemi öncesinde yüzde 30’lardayken yüzde 35’lere dayandı. Spor ayakkabı kategorisinin yükselmeye devam edeceğini ön görüyoruz.

Yurtiçi ve yurtdışı mağaza yatırımlarınız sürecek mi?

Yurt içinde olsun yurt dışında olsun satışlarımızın çok büyük bir bölümünü mağazalarımız üzerinden yapıyoruz. Dünyada ve ülkemizde yatırımlarımızı başarılı kılacak çok büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bunun için yurt içinde de yurt dışında da mağazalaşmamız hızlı bir şekilde sürmeye devam edecek.
Her yıl ortalama 60 tane mağaza açarak büyümeye devam edeceğiz. Pandemiye rağmen 2020 ve 2021 260 milyon TL’lik mağaza yatırımı yaptık. 2023’e kadar mağaza yatırımlarımız artarak devam edecek. Önümüzdeki 2 yılda 641 milyon TL’lik daha yatırım yapmayı planlıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı mağaza dengemizde ise; ulaşmak istediğimiz orta vadede bir hedefimiz var. Yurtdışı cirolarımızın toplam ciromuzdan aldığı pay yüzde 20’ler seviyesinde. Bu oranı yüzde 50’ler seviyesine getirene kadar yurt dışındaki büyüme hızımız devam edecek. Buna da 2025 yılında ulaşmayı hedefliyoruz. Yani ciromuzun yarısını 2025 yılında yurtdışından sağlamayı hedefliyoruz. Bunun altyapı çalışmalarını şimdiden yapıyoruz.

2022 yılı için hedefleriniz ve öngörüleriniz neler?

Büyüme stratejimiz doğrultusunda 2022 yılında yurt dışı mağaza sayımızı 200’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra yeni format müşterilerimizin hem mağaza hem de online satış tecrübesini bir arada yaşayabileceği omnichannel yapımızı güçlendirmeye devam edeceğiz. Şu anda yurt dışındaki mağaza operasyonlarımızın toplam cirodan aldığı payı yüzde 20 seviyesinde. Biz bunu önümüzdeki seneye, yüzde 25’e, 2023’de yüzde 30 seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz. Orta vadede ise yurt dışı cirosuyla Türkiye cirosunu yüzde 50-50 dengesine ulaştırmayı hedefliyoruz.

FLO KİDS'in marka yolculuğunu ve yatırım planlarını anlatır mısınız?

İstanbul Pendik’te FLO Kids adıyla ilk çocuk mağazamızı açtık. Türkiye çocuk ve genç nüfus potansiyeli oldukça yüksek olan dinamik bir ülke. Çocuklarımız hepimizin önceliği. Hepimiz çocuklarımızın ihtiyacını önceliklendiriyoruz. Aile bütçelerimizin en yüksek payını çocuklarımıza ayırıyoruz. Kendimize almadığımız, alamadığımız şeyleri almaya çalışıyoruz.. Üstelik pazarda böyle bir boşluk var. Yani sadece çocuklara özel ayakkabı satan, o atmosfere odaklanan çocuklara özel ayakkabı şirketleri yok. Bunun tekstil için örnekleri var ama ayakkabı da yok. Müşterilerimiz kaliteli ve güzel alışveriş ortamını hak ediyor. Bunu Türkiye’de biri yapacaktıysa da FLO’nun yapması gerekiyordu. Çocukların tüm aktivitelerine eşlik edecek, rengarenk ürünlerin yer aldığı yalnızca çocuklara yönelik bir mağaza ihtiyacı Türkiye’de vardı. Onu da açtık. Tabi bu sadece Türkiye’de değil, burayı pilot gibi de görebiliriz, Türkiye’de büyüttükçe bu işimizi öğrendikçe, çocuk ayakkabı mağazaları modelimizi yurt dışında da açmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde de Türkiye’de 50’ye yakın FLO KİDS mağazası açmayı hedefliyoruz.