17 Eylül 2021

MAHALLE DONDURMACILIĞINI TÜRKİYE’YE YAYACAK

Serdar Kemahlı, 2010 yılında çocukluğunda yediği gerçek ve sağlıklı dondurmayı yeniden üretme hayalini hayata geçirdi ve eşiyle birlikte Serez Dondurmacısı’nın temellerini attı. 2011 yılında Ar-Ge çalışmalarına başlayan Kemahlı, yerli ve yabancı kaynaklar okudu, yabancı reçeteleri inceledi, doğru hammadde temini için Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yer alan meyve üreticileri ve ari işleme belgesine sahip süt üreticileri ile görüştü. Doğru dondurma üretmenin temelinde kaliteli, taze ve doğal hammaddenin kullanılması kadar formülün de önemli olduğunu gören Serdar Kemahlı, her bir dondurma çeşidi için kendi formüllerini oluşturmaya başladı. Yaklaşık iki yıl süren araştırma, formülasyon ve tedarikçi arayışının ardından 2012 yılında Maltepe’de ilk mağazasını faaliyete geçiren Kemahlı, Serez Dondurmacısı markasını ve Yeni Nesil Dondurmacılık’ı dondurma sektörüne kazandırdı.
Kurulduğu günden bu yana ürünlerinin kaliteli, doğal, taze, besleyici ve sağlıklı olmasından ödün vermeyen Serez Dondurmacısı, bugün İstanbul’da üretiminin olduğu merkez şube ile birlikte Kartal, Maltepe, Bostancı, Acıbadem, Kozyatağı, Ataşehir ve Bakırköy olmak üzere toplam 8 şubesinde dondurma severleri ağırlıyor. Serdar Kemahlı’nın verdiği bilgiye göre, Serez Dondurmacısı hem İstanbul’da hem de Türkiye genelinde büyüme planları yapıyor.  Kemahlı, “Son 10 yılda mahalle dondurmacılığının muhteşem dönüşüne tanık oluyoruz ki bize göre mahalle dondurmacılığı yaşamalı. Biz de bu inançla çalışmalarımızı sürdürüyor ve büyüme planları yapıyoruz. Ankara, İzmir ve Bursa öncelikli illerimiz… Şu andaki üretim kapasitemiz günde 5 ton ve bunun 4 tonunu kullanıyoruz. Bu haliyle 20 şubeye hizmet verebilecek kapasitedeyiz” dedi.



Yurt dışından çok ciddi teklifler geliyor

Mevcut şubelerin sadece 3’ünün franchise olduğunu kaydeden Kemahlı, yurt dışından da ciddi teklifler aldıklarını anlattı. Kemahlı, “Biz kalite odaklı bir markayız ve kaliteyi bozmaya niyetimiz yok. ABD, Almanya, Fransa, Norveç, Belçika’dan teklifler geliyor. Sadece ABD’den 4 teklif aldık. Ancak bu konuda doğru lokasyon ve doğru iş ortaklığı ile ilerlemek istiyoruz. Teklifleri de bu kriterler çerçevesinde değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Uzman oldukları dondurma işinde derinleşmek istediklerini de kaydeden Serdar Kemahlı, “Markalardan gelecek tekliflere göre iş birliği yapabiliriz. Dondurma dışındaki ürünlerimizle de iddialıyız. Belçika çikolatalı salep, özel krema ve çikolata sosuyla lezzetlenen profiterol ve yaz aylarına özel hazırlanan buzlu kahvemiz var. Yeni kategorilere de giriyoruz. Örneğin yeni sezonda dondurmalı yaş pastalarımız raflarımızdaki yerini alacak” dedi.
40’ın üzerinde dondurma çeşidi var
Serez Dondurmacısı,  sütlü, sütsüz, sorbe, gurme, yoğurtlu, şekersiz, yıldızlı ve yüksek proteinli olmak üzere sekiz kategoride 40’ın üzerinde dondurma çeşidini müşterilerinin beğenisine sunuyor. Serez Dondurmacısı, Türkiye’nin en az şeker içeren dondurmalarını üretiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün gıdalarda ilave şeker kullanımını azaltmaya yönelik çabalarına ürünlerindeki şeker oranı minimuma indirerek destek olan markanın ayrıca tamamen şekersiz olan dondurma çeşitleri de bulunuyor. Serez Dondurmacısı; mandalinayı Bodrum, cevizi ve çileği Çanakkale, fıstığı Gaziantep, limonu Mersin, frambuaz ve böğürtleni Bursa, karadutu İzmir, kavunu Balıkesir ve Çanakkale bölgelerindeki çiftçilerden temin ediyor. Serdar Kemahlı, “Biz doğru dondurma yapmaya odaklanmış, bu konuda dünyaya ilham vermek için çalışan bir şirketiz. Mahalle dondurmacısı konseptinde çalışıyoruz ve doğru dondurmayı müşterilerimize sunuyoruz. En yeni teknolojileri kullanıyoruz, eğitime ve laboratuvar hizmetlerine büyük önem veriyoruz. Yerel çiftçi ve üreticiye katkıda bulunuyoruz. Bu toprakların dondurmacısı olarak iyi, doğru ve organik tarım yapan çiftçilerle çalışıyoruz. Biz bir kavun için 500 kilometre, mandalina için 1.500 kilometre öteye gidiyoruz” dedi.

Yoğurtlu ve şekersiz de var fit de var

Ürünler hakkında da bilgi veren Kemahlı, şöyle devam etti: “Vegan beslenenler, spor yapanlar, formunu koruyanlar veya şekersiz beslenmeyi tercih eden dondurma severler için sekiz ayrı kategoride lezzetler sunuyoruz. Temelinde yüksek kalitedeki süt, taze süt kaymağı, pancar şekeri ve dağ salebi bulunan sütlü dondurma çeşitleri için Balıkesir’in Gönen’den süt alıyoruz. Her ürün alımında sütü kendi laboratuvarlarımızda çeşitli test ve kontrollere tabi tutuyoruz. Vegan ve ovo vejetaryen beslenmeyi tercih edenler için uygun olan sorbe çeşitleri, süt ve süt ürünleri içermeyen yüzde 100 meyve bazlı içeriğe sahip. Günlük hayatta sıkça tüketilen besleyici, onarıcı ve lezzetli bir gıda olan yoğurt, Serez Dondurmacısı’nın kendine has reçeteleriyle yeniden lezzet buluyor. Kendi üretim tesislerimizde test ve kontroller eşliğinde mayalanarak üretilen yoğurt çeşitleri, prebiyotik özelliğe sahip yüksek kalsiyum ve lif kaynağı olarak dondurmadaki yerini alıyor. Damak tadına ek olarak mide ve bağırsak sağlığına önem verenlerin de tercihi olan yoğurtlu dondurmaların sade, çikolatalı, limonlu, çilekli ve mandalinalı çeşitleri bulunuyor. Gurme çeşitlerinde yağ kaynağı olarak sadece taze süt kaymağı kullanıyoruz. Serez Dondurmacısı’nın şekersiz ürünlerinde, taze sütten gelen laktoz dışında yapay, doğal veya doğala özdeş hiçbir tatlandırıcı kullanılmıyor. Şekersiz dondurma, sade, çikolata ve muzlu çeşitlerindeki “sıfır” şeker oranıyla diyetinde şeker bulunmayan, şekersiz beslenmeyi tercih eden veya şeker tüketimini minimuma indirmek isteyen dondurma tutkunlarına hitap ediyor. Vegan ve ovo vejetaryen beslenmeyi tercih edenler, süte alerjisi ve intoleransı olan yetişkin ve çocukların rahatlıkla tüketebilmesi için sütsüz dondurmalarda süt yerine badem sütü kullanıyoruz. Sportmenler veya günlük hayatında yoğun spor aktivitesinde bulunanlar için özel olarak ürettiğimiz yüksek proteinli dondurma çeşitleri, benzerlerine oranla 5 kat daha fazla protein ve 15 kat daha fazla lif içeriyor. Antep fıstığı, Madagaskar vanilyası ve keçi sütü Maraş adlı yıldızlı ürünleriyle dondurma severlere farklı bir lezzet şöleni sunuyoruz.

En fazla kaymaklı ve çikolatalı satılıyor

Türkiye ve dünyada dondurma pazarı hakkında da bilgi veren Serdar Kemahlı, şöyle konuştu:“Türkiye’de kişi başına dondurma tüketimi ortalama 4 kilogram. Bize en yakın ülkelerden olan Yunanistan’da bizdekinin iki katı tüketim var. Asya-Pasifik ülkelerinde tüketim 20 kilogramı buluyor. Endüstriyel dondurmalar ürünü ulaşılabilir kıldı ve talebi artırdı. Şirket olarak satışlarımıza baktığımızda en fazla kaymak, çikolata ve limon sorbe çeşitleri satılıyor. Bodrum mandalinası dördüncü sırada. İstanbul’da Anadolu yakasında Avrupa yakasına göre daha fazla dondurma tüketiliyor. Türkiye’deki tüketimde mahalle dondurmacıları çok az pay alıyor. Biz Serez Dondurmacısı olarak bu mesleğe itibarını geri vermek ve toplam tüketimdeki payımızı artırmak için mücadale veriyoruz.

Yeni nesil dondurmacılık ne anlama geliyor?

Serez Dondurmacısı’nın her şubesinde alerjen cetveli ve besin değeri tablosu bulunuyor. Tüketiciler dilerlerse bu tabloya bakarak kendileri için en doğru dondurmayı seçebiliyor. İnsan sağlığına zarar vermeyen doğal malzemeler kullanılarak yaratılan bu reçetelerde hiçbir katkı maddesi, aroma veya hazır şurup kullanmayan Serez Dondurmacısı, Yeni Nesil Dondurmacılık’ın Türkiye’deki ilk temsilcisi konumunda. Yeni Nesil Dondurmacılığın kriterleri arasında; kullanılacak meyve ve kuruyemişlerin her partide Pestisit analizinin yapılması ve ürünlerin tarım ilacı içermemesi, bünyesinde tam zamanlı gıda mühendisi ve laboratuvarı bulunması, her partide sütün antibiyotik analizinin yapılarak gerçek süt kullanılması, kalite belgelerine sahip olması, şeffaf bir yapıya sahip olarak üretimini herkese açması, hijyen başarısının yüzde 100 olması, taze üretim yapması, iyi üretim uygulamalarına sahip olması ve müşteri ilişkilerinin güçlü olması yer alıyor. Bu kriterleri sağlayan dondurmacılar, Yeni Nesil Dondurmacı unvanını almaya hak kazanıyor.