30 Ağustos 2021

MEKSİKALI KAVAK.COM AVM'LERDE İKİNCİ EL OTO SATACAK

Dünyanın en büyük ikinci el otomobil pazarlarından biri olan Türkiye, bu alanda yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor. İkinci el otomobil alım satım platformu olan Meksikalı Kavak.com; Türkiye’de son dönemde özellikle pandemi yüzünden sıkıntı çeken, yüksek döviz kurları yüzünden bankalarla sıkıntı yaşayan hatta bir kısmı bankalara geçen alışveriş merkezleri için yeni bir gelir kaynağı yaratacak. Bir süredir Türkiye’de GarajSepeti isimli girişimi 25 milyon dolara satın aldığı konuşulan ve değeri 4 milyar doları aşan Kavak.com, büyük AVM’lerde yer arayışına başladı. Kavak.com, AVM’lerde kiraladığı alanlarda ikinci el otomobil alıp satacak. Kavak.com için yapılan kiralama operasyonunu Kerim Topoyan yürütüyor. Kavak.com’un Türkiye’de yılda 120 bin araç satma hedefi koyduğu belirtiliyor. Şirketin Türkiye’de 1 yıl garanti ile hizmet vereceği de gelen bilgiler arasında.

Meksika’nın ilk unicorn’u oldu

Meksika’nın ilk unicorn’u olan Kavak, 2016 yılında Carlos García Ottati, Loreanne García Ottati ve Roger Laughtlin tarafından kuruldu. Kuruculardan Carlos García Ottati, ikinci el araç alırken yaşadığı kötü tecrübenin ardından bu sektöre girmeye karar vermiş. Meksika’da büyüyen şirket ardından Arjantin pazarına girdi. Şirket, son olarak 500 milyon doları aşan bir yatırımla Brezilya’da faaliyetlerine başladığını duyurdu.
CEO Carlos García Ottati ikinci el araba satışı ve alımında üçüncü kişileri ortadan kaldırarak ve garantiler vererek dolandırıcılık riskini ortadan kaldırma, yenileme sürecini kısaltma ve farklı finansman fırsatları gibi çok önemli seçenekler sunduklarını ifade ediyor. Kavak.com’da ikinci el araçlar alındıktan sonra 240 noktalı bir muayeneden geçiriliyor, gerekli onarımlar yapıldıktan sonra satışa konuluyor.
Kavak.com’un satın aldığı iddia edilen Garaj Sepeti de 2016 yılında kuruldu. 3 milyondan fazla bireysel üyesi, 10 bin üye oto galerisi bulunuyor. Bugün 400 milyon TL yıllık işlem hacmine ulaşan girişimi, yeni yatırımlarla yoluna devam ediyor. Kurucusu Mehmet Çelikol, bu yıl başında yaptığı bir açıklamada  “3 yıl içinde milyar dolarlık yıllık işlem hacmine ulaşarak dünyanın önemli “autotech” girişimlerinden birisi olmayı hedefliyoruz” dedi.