16 Haziran 2020

'ZULA'YLA 3 YIL İÇİNDE, BÖLGENİN EN BÜYÜĞÜ OLACAĞIZ'

Son yılların yıldızı parlayan sektörlerinin başında gelen espor ve oyun sektörü pandemi döneminde evde kalma sürelerinin artmasıyla büyümesi daha da ivme kazandı. Dünyada oyun pazarı 150 milyar dolara ulaştı ve bu büyümenin artarak devam edeceği öngörülüyor.

Ülkemizden çıkan yerli oyun firmaları ise artık dünya çapında başarılarıyla adından söz ettiriyor. Tamamı Türk yatırımcılar tarafından 2012 yılında kurulan InGame Group, geliştirdiği yerli yapım oyun Zula ile Türkiye’de ve dünyada 28 milyon oyuncu sayısına ulaştı.

InGame Group kurucu ortaklarından ve CEO’su Burak Gözalan, yakın dönem hedeflerini; ‘Yurt dışında büyümemizi devam ettirerek MENA Bölgesi’ne yoğunlaşıyoruz. 3 yılda 100 milyon oyuncu sayısına ulaşarak bölgenin en büyüğü olmaya odaklandık” sözleriyle açıklıyor. Gözalan Perapost'un sorularını yanıtladı.

Korona sürecinden espor ve dijital oyun sektörü nasıl etkilendi?
Korona (Covid-19) salgınıyla birlikte Türkiye’de ve dünyada dijital araçların kullanımı büyük ölçüde artış gösterdi. Dijital araçların ve uygulamaların büyük bir kısmını hem mobilde hem de bilgisayar üzerinde oynanabilen oyunlar oluşturuyor. Esporda ise canlı karşılaşmalar online ortama taşındı. Biz, Türkiye’deki 2 resmi espor liginden biri olan Zula Süper Ligi’ne sahibiz. Zula Süper Lig’de karşılaşmalar dijital ortamda, finaller ise Nonstop Zula Espor Merkezi’nde yapılıyor. Oyuncuların bu dönemde bir araya gelmesi riskli olduğu için bu sezon finalimizi dijital ortama taşıyoruz. 

Oyun başında geçen süreler ve harcamalar ne ölçüde artı? Dünya ve Türkiye’deki rakamlar nedir?
Koronavirüs sürecinde çevrim için oyun trafiğinin yüzde 400 artığını söyleyebiliriz. 2 milyardan fazla da uygulama indirildi. Bunun azımsanmayacak kısmını ise oyunlar oluşturuyor.

Hangi oyun türleri artık daha çok tercih ediliyor?
Şu sıralar en çok oynanan oyunlar MMO, yani devasa çok oyunculu çevrimiçi oyunlar. FPS (birinci şahıs nişancı)  tercih edenler MMOFPS oynuyor, RPG (rol yapma oyunu) sevenler MMORPG oynuyor. Ancak yine de oyun sektöründe farklı türlerde de online – offline oyunları tercih edenler de bulunuyor. 

Zula olarak siz nasıl bir artış yaşadınız?
Hali hazırda 28 milyon kişi tarafından oynanan Zula’yı Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde oynayanların sayısı her bir metrikte artış gösteriyor. Konulan ilk teşhis tarihi olan 11 Mart tarihini baz alırsak, bu tarihten itibaren Zula oynayan oyuncu sayısında, yeni oyuncu sayısında ve eski oyuncuların oyuna dönüşünde büyük artışlar yaşandığını söyleyebiliriz. Günlük aktif kullanıcı sayımız %20 artarken, aylık kazandığımız yeni kullanıcı sayısı ise %15’lik bir artış gösterdi. Oyuncularımızın devamlı evde olduğu bu dönemde oyun oynama sürelerinde de belirgin büyük bir artış oldu. Normalde ortalama günlük 60 dakikaya yakın olan Zula’nın oyun oynama süresi %17 kadar arttı.

InGame olarak bu süreçte nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?
Sağlık Bakanlığı tarafından verilen 14 kuralın açıklandığı ilk günden bu yana, bu kuralları biz de oyuna dahil ettik. Böylece Zula’ya giriş yapan kullanıcılara 14 kuralla ilgili hatırlatma yapıyoruz.
Covid-19 sonrası gelişen gündemde bugünün projelerini en sağlıklı şekilde oyunculara sunmak ve geleceğe yönelik planlarımızı ise hızlıca hayata geçirmek gibi strateji izliyoruz. Bu nedenle dünyada bir fenomen haline gelmiş ve ilk defa Türkiye’de InGame Group tarafından %100 yerli olarak geliştirilmiş Battle Royale modunu yakında tüm oyuncularımıza açmış olacağız. Bunun dışında ise oyun içerisinde kazanılan tüm ödülleri artırdık. Oyuncularımız için online nakit ödüllü turnuvalar düzenliyoruz ve evde kalmalarını destekleyecek sosyal medya etkinliklerini de arttırıyoruz.
Bunların en önemlisi evde kalan binlerce oyun severi desteklemek ve bu süreci onlar için daha keyifli hale getirmek amacıyla başlattığımız “Zula #EvdeKal Evde Kazan” etkinlikleri… Tümü ödüllü olan etkinliklerde Zula oyuncularına, Paycell, ETİ, MSI, Realme, Arko Men gibi markalardan toplam 250.000 TL değerinde ödüller dağıtacağız. Oyun ekipmanı, oyun içi eşya, Zula Parası ve Zula Altını, akıllı telefon ve nakit para ödüllerinin bulunduğu etkinlikler, pandemiden korunma tedbirleri geçerli olduğu sürece devam edecek.

Dijital oyun sektörü Korona sonrası ön plana çıkacak sektörlerden biri olarak görülmekte. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yeni yatırım planlarınız var mı?
Türkiye’de oyun sektörü ve espor, genç nüfusu nedeniyle çok dinamik ve fırsatlar barındıran bir alan. Tamamen yerli yatırımcıların girişimleriyle kurulan InGame Group olarak biz de büyüyen dijital oyun endüstrisine yatırımlar ve inovasyonlarla katkıda bulunma amacıyla çalışıyoruz. Türkiye’den, bugün dünyada 3 farklı kıtada 100 ülkede 11 farklı dilde oynanan bir oyun çıkardık. Zula ve yeni oyunlarımız ile daha da büyüme hedefimiz var. 

Önümüzdeki dönemde gaming ve espor sektörüne olan yatırımlarımızı arttırmaya devam ederek MENA bölgesinin en büyük oyun ve eğlence firması olma hedefimiz bulunuyor. Türkiye’den dünyaya açılan bir oyuncu şirketi olarak, gelecek 3 yıl içerisinde 100 milyon oyuncuya ulaşarak bölgenin en büyüğü olmayı hedefliyoruz. Daha fazla oyuncuya ve oyun severe ulaşmak ve evde geçirdikleri vakti daha keyifli hale getirmek için çalışmalarımız olacak.
Bu yıl içinde oyun severler tarafından merakla beklenen Zula Mobile ve Zula Battle Royale modunu çıkardık. Mobil oyun alanına giriş yapan InGame Group’un önümüzdeki dönemde bunun benzeri çeşitli ses getirecek projeleri birbiri ardına hayata geçirdiğine, başarı grafiğini ve büyüme eğrisini de hızla yükselttiğine hep birlikte şahit olacağız. Bu yılın yatırım planında espora yatırım  yapmak ve esporun tabanını genişletmek için 10 milyon TL ayırdık. Bu yatırımlara devam edeceğiz. 

Şirket olarak uluslararası yatırımcılara açılmak hedefleriniz arasında mı?
Biz InGame Group olarak uzun süre kendi gelirimizle büyüdük. Aynı zamanda uzun süredir de InGame ile ilgilenen hem stratejik yani bire bir aynı sektörden alıcılar, hem de yatırım fonları mevcut. Biz vizyonumuza öncelikle mental ve çap olarak destek olabilecek her türlü iş birliğine açığız. Birden çok başvuru var ve başvuruların tümünü değerlendiriyoruz. Bu süreç şu anda devam ediyor. Mutlaka bir sonuca ulaşması da gerekmiyor. Bize değer katacak bir ortaklık opsiyonu olursa bir birlikteliğe açığız.

İnsanların fiziksel olarak birbirinden uzaklaştığı Koronavirüs günlerinde oyunlar nasıl bir sosyallik sağlıyor?
Şu sıralar herkes çok stresli bir dönemden geçiyor ve oyun oynamak güvenli bir şekilde sosyalleşmenin ve stres atmanın bir yolu olarak görünüyor. Dijital oyun dünyasında MMO türü denilen devasa çok oyunculu oyunlar bulunuyor. İnsanlar bu tür oyunlara epey yöneldi bu dönemde. Bunun sebebi de kendi evlerindeyken bir ses bağlantısı ile arkadaşlarıyla birlikte oyun oynayarak sosyalleşebilmeleri. Pek çok insan oyunları hem keyifli zaman geçirmek hem de sosyalleşmek için değerlendiriyor. Arkadaşlarıyla takım kurarak aynı oyunda yer alıyor, oyun sırasında canlı sohbet ediyor ve aslında bu dönemde sosyalleşmenin en güvenli yolunu bulmuş oluyorlar.

Peki bu sektörde kariyer yapmak isteyenler için ne gibi fırsatlar yer alıyor? Siz InGame olarak ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?
Espor sektörünün her geçen yıl önemli oranda büyüyor oluşu, birçok kariyer fırsatını da beraberinde getiriyor. Sadece esporcu olmak değil başka bir çok yeni mesleğin de bu sektör sayesinde doğmaya başladığına şahit oluyoruz. Spor psikologluğu, beslenme uzmanlığı, koçluk veya antrenman koçluğu gibi farklı disiplinlerden uzmanlıkların yer aldığı sektörün yeni gelişiyor olması, çalışanlara ilk’leri gerçekleştirme fırsatı da tanıyor.

Biz de yerli bir şirket olmanın bize ülkemizde oyun ve espor sektörünü geliştirmek için ayrı bir sorumluluk yüklediğini düşünüyoruz. Zula Rekabet Ligi adını verdiğimiz alt ligimizde şu ana kadar 10 bin civarında esporcu yetiştirdik, hepsini lisansladık. Esporu tabana yaymak için 2020 yılı içinde bu rakamı 20 bine çıkartmak istiyoruz.

Oyun alanında ise  biz sektörde bilgisayar, yazılım mühendislerimizin ve eğitim kurumlarının biraz daha artması ihtiyacı bulunduğunu gözlemliyoruz. Türkiye’de yazılımcı yetiştiren yeterli sayıda eğitim kurumu yok. Bu nedenle, bu alanda da sorumluluk üstlendik ve meslek liselerinden yetenekli gençleri keşfedip, onlara  kendi bünyemizde 2-3 yıl boyunca eğitim vererek kendi yazılımcılarımızı yetiştiriyoruz. Bu konuda  2020 planımızda okullarla iş birliği yapma hedefimiz var. 

Oyun oynayan yaş gruplarında farklılıklar gözlemliyor musunuz?
Farklılıklar tabii ki oluyor, fakat genel olarak oyun türleri üzerine yoğunlaşmış oluyor bu farklar. Örneğin 15-20 yaş grubunun keyif alacağı bir oyunla 30-35 yaş arasının aynı değil tabii ki, bunda yaşın ve şartların etkisi büyük. Bizim okul sonrası arkadaşlarıyla beraber oynayan oyuncularımız da var iş çıkışı eve döndüğünde Zula oynayarak iş stresini atan oyuncularımız da var. Hatta tam zamanlı çalışan ve kalan vaktinde Zula Süper Lig’de mücadele eden esporcularımız da var.

Marka sponsorlukları açısından değerlendirecek olursak bu dönemde önemli marka iş birlikleriniz oldu mu?
Bahsettiğim “Zula #EvdeKal Evde Kazan” etkinliklerinde oyuncularımıza hediyeler dağıtabilmek için İninal, Paycell, ETİ, Realme, MSI, Arko Men markalarından destek aldık. Bunların hepsi bizim için önemli iş birlikleri.

Korona süreci oyun sektörü açısından dijital trendlerde ne gibi değişiklikler yaratacak?
Dijital oyun sektörü, dijital trendlerin uzun zamandır öncülerinden olmuştur. Buradaki öncülüğünü perçinlemiş olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dijital konserler ve etkinlikler yine fiziksel bir ortamda yapılıp kullanıcıyla buluşuyordu. Bir yerde hala fiziksele dayanan hibrit bir yapıydı. Bu tip etkinlikler de tamamen dijitalleşti ve milyonlarca oyuncuya hitap edecek şekilde oyun dünyasının da içine girdi. Dijital elementlerin tümünün bu dönemde içerik olarak globalde ve Türkiye’de oyunların içerisine de girdiği bir dönemi yaşıyoruz. Burada yapılan etkinliklerden de beklenilenin çok daha fazla üstünde geri dönüş alındı. Bu süreç bittiğinde de oyun sektörü, eğlence sektörünün tüm elementlerini barındırarak ilerleyecektir.

Sektör bu yıl ne kadarlık bir büyüme bekliyor ve Koronavirüs günlerinin bunda ne gibi bir etkisi olacak?
Önümüzdeki 5 yıl için dünya çapında oyun sektörü için %12’lik bir büyüme beklentisi var. Fakat Koronavirüs süreci birçok şeyi gecikmeye almış durumda. Örneğin yeni oyun konsollarının çıkış tarihleri ve tedariği, karantinadan dolayı çalışmaların durması ya da yavaşlaması yeni oyunların çıkışını yavaşlatıyor ve yer yer durduruyor. Bunlar dışında da online yayınlar ve online turnuvalara talepler artmış durumda.