12 Mayıs 2020

'7 YILLIK DİJİTAL DÖNÜŞÜM, 7 HAFTADA GERÇEKLEŞTİ'

Inveon CEO’su Yomi Kastro, salgın döneminin en trend konularından biri olan digital dönüşümün ticarete yansımasıyla ilgili ‘E-ticaret 7 yılda tamamlayacağı dijital dönüşümü, 7 haftada tamamladı’ dedi.

Kastro, COVID-19 salgınının sektörlere yansıması ve e-ticarete etkilerini Perapost’a anlattı:

- Inveon olarak şirketten ve çalışma alanlarınızdan kısaca bahseder misiniz?

Inveon olarak perakende ve tüketici ürünleri firmalarına kurumsal dijital ticaret çözümleri sunuyoruz. 14 yıldır dijital dönüşümün içinde yaşıyoruz. Bir yandan iş ortaklarımızın güncel dertlerini çözerken, diğer yandan geleceğe hazırlanmalarını sağlıyoruz. Omnichannel ticaret platformumuz inCommerce, fiziksel kanallarla online kanalları tek bir platformda topluyor. Bu sayede firmalar hem dijital ticaret operasyonlarını optimize ediyorlar hem de sorunsuz bir müşteri deneyimi sağlayabiliyor.
Bunun yanında bir de dijital ticaret büyüme hizmetleri veren GrowthLab ekibimiz var. GrowthLab plug and play e-ticaret departmanı olarak çalışan, dijital kampanya yönetimi, e-ihracat, veri analitiği ve UI&UX gibi dijital büyümeye dair tüm konularda ayrı ayrı uzmanlardan oluşan büyük bir ekip. Bu büyük ekibin bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu yüzlerce e-ticaret projesi bulunuyor.

Inveon olarak sunduğumuz bu hizmetler birbirlerini bir puzzle’ın parçaları gibi tamamlıyorlar. Bu sayede başarılı bir dijital ticaret varlığı için gereken teknolojiyle gelişmiş know-how’ı bir arada sunabiliyoruz. Bunu yaparken elbette sürdürülebilirlik odağımızı da korumaya özen gösteriyoruz. Yeni müşterilerimiz ilk 1 yıl içerisinde e-ticaret kanallarında ortalama %83 ciro artışı elde ediyor. Bu etkiyle her zaman için gurur duyuyoruz. Şu anda 13 ülkede hizmet veriyoruz. Geçtiğimiz senelerde global müşterilerimize daha da yakın olmak için İstanbul ofisimizin yanı sıra Londra, Cenevre ve Dubai ofislerimizi açtık. 

Müşterilerimizin bize olan güveni sayesinde Türkiye’deki en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinden biri olarak geçtiğimiz 3 yıl üst üste Deloitte Fast 50 ödülünü almaya hak kazandık. Bunun yanı sıra Stevie, Horizon gibi uluslararası ödüller de kazanarak başarımızı perçinledik. Bizim için ödüllerle dolu bir yıl oldu diyebiliriz.

‘Dijital ticaretin en hızlı dönemine tanık olacağız’

- Son yılların en popüler konularından biri olan e-ticaret artık kelimenin tam anlamıyla hayatımızın tam ortasında yer alıyor. E-ticaretin gelişim süreciyle ilgili yorumlarınızı alabilir miyiz?

E-ticaret son yıllarda büyüme trendini sürdürüyor. Geldiğimiz noktada ise Koronavirüs pandemisi ile birlikte beklentilerimizin üzerinde büyüme gösterdi. Ben bu süreci şu şekilde tanımlıyorum; e-ticaret 7 yılda tamamlayacağı dijital dönüşümü 7 haftada tamamladı. Tabi bunda Koronavirüs’ün etkisi çok büyük. Alınan sağlık önlemleriyle birlikte tüm dünyada dijital ticaretin perakende sektörünün devamlılığını sağlayan tek kanal haline geldiğine tanık olduk. Dolayısıyla talep de çok arttı. Salgın sonrası dönemde de bu ivmenin büyük oranda kalıcı olacağını öngörüyoruz.

Bu alana daha önce yatırım yapmış şirketlerin daha az stresli bir dönem geçirdiğini söyleyebiliriz. Daha önce dijital ticaret kanalı bulunmayan şirketler ise oldukça stresli ve bilmedikleri bir alanı kavramaları gereken bir dönemden geçiyor. Perakende sektörü yaşadığımız kriz dönemini ders olarak görmeli ve gelecek adına yatırımını şimdiden yapmalı. Bu bakımdan değerlendirdiğimizde toparlanma döneminden sonra orta ve uzun vadede dijital ticaretin tarihteki en hızlı yükselişine tanık olacağımızı söyleyebiliriz.

Koronavirüsle beraber daha önce hiç online alışveriş yapmamış bir kesimin de online alışverişe başladığını görüyoruz. Şu anda Türkiye’de e-ticaret hacminin en az %25’ini yeni kullanıcılar oluşturuyor. Salgından dolayı zorunda kaldığı için e-ticarete yönelen bu kitlenin e-ticaretin kolaylığını keşfettikten sonra eski alışkanlıklarına geri dönmeyeceğinin altını çizmek istiyorum.

Geçtiğimiz haftalarda Alkaş’ın ev sahibi olduğu FutureCommerce360 Loading etkinliğinin Ana Sponsoru olduk. Burada etkinliğe katılan 950 sektör liderine “E-ticarette bu dönemde yaşanan artışın yüzde kaçının sonraki dönemde kalıcı olacağını öngörüyorsunuz?” diye sorduk. Sonucun ortalama %46 çıktığını sizinle paylaşmak isterim. Yani sektör liderleri bu artışın %46’sının kalıcı olmasını bekliyor…

'Omnichannel yatırımları artacak'

- Perakende sektöründe omnichannel ticarete son yıllarda ilgi büyük oldu. Sizce bu yaşadığımız süreç, bu iş kolunu daha organize hale getirecek mi? Omnichannel’ın gelişimi açısından süreci nasıl yorumluyorsunuz?

Omnichannel’ın norm haline gelmesi aslında sektörün bir süredir yakından takip ettiği ve hemfikir olduğu önemli bir konu. Koronavirüs öncesi giyim perakendesindeki alışverişlerin 3’te biri omnichannel üzerinden gerçekleşiyordu. E-ticaretin Koronavirüs sürecinde gelişmesinden sonra omnichannel’daki bu oran da çok daha büyük bir hızla artacak. Perakende şirketleri de omnichannel sistemlere yaptıkları yatırımları önceliklendirecekler.

Perakende sektörü çok uzun zamandır dijital dönüşüm gerekliliğinin farkında olsa da, bazı şirketlerin odağının dışında kalan bir konu olabiliyordu. Şimdiyse dijital dönüşümün hayatta kalma meselesi olduğu bir dönemdeyiz, şirketler de buna yönelik aksiyonlar alarak, omnichannel felsefesi ve teknolojisiyle kendilerini geliştirecek.

- Türkiye’de e-ticaretin durumuyla ilgili paylaşabileceğiniz bir veri var mı? Online ticaret toplam ticaretin ne kadarını oluşturuyor?

Inveon olarak TÜBİSAD’ın “Türkiye'de E-ticaret Pazar Büyüklüğü” raporuna bu sene de Proje Veri Ortağı olarak katkıda bulunduk. Bildiğiniz gibi TÜBİSAD raporu e-ticaret pazarının tüm paydaşları için senelerdir referans niteliği taşıyor. Bu rapora veri sağladığımız için Inveon olarak çok gururluyuz.

Türkiye’de e-ticaretin 2019’da Türk lirası bazında %39 büyüdüğünü ve 83 milyar liralık bir hacme ulaştığını görüyoruz. Online perakendenin toplam perakende içindeki payı e-ticaret pazarının gelişmişliği için önemli bir gösterge. Türkiye’de bu sayı %6.2’ye çıktı. Gelişmiş ülkelerde bu oranın %12.3 olduğunu göz önünde bulundurursak, daha gidebilecek çok yolumuz, kullanabileceğimiz çok büyük bir potansiyelimiz var. Diğer yandan unutmamak lazım ki bu veriler sadece ödemenin yapıldığı kanalı dikkate alıyor. Yani yalnızca dijitalde sonlanan işlemler tüm işlemlerin %6.2’sini oluşturuyor. Oysa perakendedeki gerçek dijital etkisi %60’larda…

Koronavirüs öncesi veriler müşteri yolculuklarının %60’ından fazlası, ya araştırma ya da ödeme aşamasında dijital olarak ilerlediğini gösteriyordu. Karantina döneminde neredeyse %100’e çıkan bu oran Koronavirüs sonrası dönemde azalsa da, bu oranın %70’ten aşağıya düşmeyeceğini öngörüyoruz.

‘İnternet kullanıcılarının %74’ü online alışveriş yaptı’

- Koronavirüs etkisiyle son 1-2 ayda dair bir veri mevcut mu?

Inveon olarak bu dönemi iyi okumak adına Koronavirüsün etkilerini ölçmek ve bu bilgileri iş ortaklarımızla paylaşarak geleceğe daha iyi hazırlanmalarını sağlamak için raporlar hazırlıyoruz. Son hazırladığımız raporda da 300’den fazla e-ticaret sitesini dikkate aldık. Koronavirüs dönemi e-ticarette bazı öne çıkan kategorilerden bahsetmek istiyorum.

Gıda ve market en çok talep gösterilen kategori olarak öne çıktı. Android’de indirilme sayıları karantina öncesi dönemle Nisan sonunu karşılaştırdığımızda %449 artış olduğunu görüyoruz. Giyim ve ayakkabı kategorisi ise en başta sert bir düşüş yaşasa da daha sonra indirim ve kampanyalarla bu düşüşü durdurmayı başardı. Alışveriş adedinin, Mart başıyla Nisan sonunu karşılaştırdığımızda %128 artış gösterdiğini görüyoruz.

Kişisel bakım ve kozmetik kategorisinin içinde temizlik ve hijyen ürünleri de bulunuyor. Özellikle bu dönemde kategorinin tamamen bu ürünlere yöneldiğini gördük. Bunun sepet tutarına da etkisi oldu, sepet tutarında %21’lik bir artış söz konusu... Salgın ile birlikte hepimiz evde daha çok zaman geçirmeye başladık. Bunun elbette ev ve yaşam kategorisindeki alışverişlere de yansıması oldu. Toplam alışveriş adedi, Koronavirüs etkisiyle %144 arttı.

Dünya genelinde neler olduğuna bakacak olursak, en güncel verilere göre dünyadaki internet kullanıcılarının %74’ü bu dönemde online alışveriş yaptı. %51’i ise mobil alışveriş yaptığını belirtti. Dünyada 4.6 milyar internet kullanıcısı var. Yani koronavirüs döneminde online alışveriş yapan milyarlarca insandan bahsediyoruz...

- E-ticaretin son yıllarda büyük bölümü app'ler üzerinden yapılıyor. App'lerin online ticaretteki payı nedir?

Dünya genelinde mobil ticaretin toplam e-ticaretteki payı geçtiğimiz sene %67’ydi. Bu oran 2.3 trilyon dolarlık bir pazar değerine tekabül ediyordu. Koronavirüs öncesinde de bu oranın hızla artması ve 2020’de %72’lere çıkması bekleniyordu .
Proje Veri Ortağı olarak katkıda bulunduğumuz TÜBİSAD Türkiye’de E-Ticaret 2019 Pazar Büyüklüğü raporunun verilerine baktığımızda ise mobil e-ticaretin toplam e-ticaretteki payının %59 olduğunu görüyoruz.

Şimdiki koşulları göz önünde bulundurduğumuzda, mobil ticaretin toplam e-ticaretteki payının çok daha hızlı artacağını söylemek güç değil. Güncel verilere göre dünya genelindeki internet kullanıcılarının %36’sı , Koronavirüs döneminde mobil uygulamalarda daha çok zaman geçirdiğini ifade ediyor. Halihazırda güçlü e-ticaret varlığı bulunan şirketlerin mobil öncelikli düşünerek bu alana daha çok yatırım yapmasının en büyük rekabet avantajı sağlayacak stratejilerden biri olduğuna inanıyoruz.

Az fiyat karşılığında daha fazla değer sağlamak, trend olacak

- COVID-19 döneminde dijital ticaret yapan perakende şirketlerine ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Tüm insanlık zor bir dönem geçiriyor. Ekonominin durağanlaştığı dünyada giderek artan ekonomik belirsizlik nedeniyle, tüketiciler daha “fiyat” odaklı hale geliyor. Dolayısıyla, daha az fiyat karşılığında daha fazla değer sağlamak kesinlikle trend olacaktır. Buradaki anahtar, müşteriler için sürdürülebilir, kişiselleştirilmiş promosyonlar geliştirmek. Geliştirdiğimiz teknolojimizle son birkaç yıldır yaptığımız da bu.
Dijital ticaretteki rekabet bundan böyle daha da zor olacak. Aşırı indirimler yapan şirketler için kısa vadeli hedeflere ulaşmak açısından önemli bir risk söz konusu. Bu, uzun vadeli bir bakış açısıyla sürdürülebilir bir dijital ticaret varlığının nasıl oluşturulacağını bilenler için önemli bir yarış.

Ayrıca perakendecilerin ve FMCG şirketlerinin müşteri davranışlarını her zamankinden daha yakından takip etmelerini öneriyoruz. Bu dönemden müşterisini anlayıp, onu analiz ederek pozisyon alabilen şirketler kazançlı çıkacak. Markalar, verilerden alacakları içgörülerle çalışmalarını önceliklendirebilir ve olağanüstü durumlara uyum sağlayabilecek dinamik stratejiler oluşturabilirler. Inveon olarak, müşterilerimize veriye dayalı karar verebilmeleri için ayrıntılı veri analizi raporları da sağladığımızı vurgulamak istiyorum. Koronavirüs salgınıyla birlikte değişen global ticaret dinamiklerini daha iyi anlamak ve güçlü dijital ticaret varlığıyla geleceğe hazırlanmak isteyen tüm şirketler için kapımız açık...