05 Mart 2019

HULUSİ BELGÜ: 412 AVM'MİZ VAR!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından Soysal iş birliği ile düzenlenen XI. Alışveriş Ekonomisi Zirvesi'nin açılış konuşmasını yapan T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, “AVM’ler alışverişin, buluşmanın, birlikte hareket etmenin, zaman geçirmenin merkezi olmuş; açıkçası tüm gününüzü orada geçirebileceğiniz geniş birer alan oluşturmuştur" dedi. Nebati, "AVM’ler, 400’ün üzerinde sayısı ve artan iş hacmi ile adeta Türkiye’nin ticaret merkezleri konumunda; modern kentlerin yaşam alanları... Bu mekanların sosyal yönleri, kültürel yönleri bir yana ekonomik verilerine baktığımız zaman oluşturdukları hacimler Türkiye’nin her zaman gündeminde” dedi.  
AYD Başkanı Hulusi Belgü, ise, "Şu anda 412 tane AVM’miz var. 53 milyar dolarlık yatırım yapmışız yani 285 milyar 200 milyonluk bir yatırımdan bahsediyoruz. 12.650.000 metrekare kiralanabilir alanımız ve 520 bin çalışanımız var" diye konuştu. 2018’de 130 milyar TL ciroya ulaştıklarını kaydeden Belgü, "2019’da bu ciromuzun 160 milyar TL olmasını öngörüyoruz. Ziyaretçi sayımızı ise 2,4 milyara çıkacağını düşünüyoruz. 2019’da 10-12 tane daha AVM yapılacak” dedi.

'Alışveriş ekonominin temeli'

Fiba Commercial Properties CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Yurdaer Kahraman ise, kurumunun güncel yatırımları ve gelecek hedefleri hakkındaki bilgiler paylaştı. Kahraman, Fiba CP’nin yeni iştiraki Fiba Commercial Property Management (Fiba CPM) hakkında da bilgi verdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ise, alışverişin tüm dünyada ekonominin temeli olduğunun altını çizerek şu açıklamalarda bulundu: “Alışveriş ekonominin temeli… Bugün dünya dinamiklerinin ticaret üzerine kurgulandığını söylemek çok doğru bir teşhis olur. Dünya tarihine bakıldığında, dünyanın gidişatını önemli ölçüde etkileyecek büyük değişimlerin tamamına yakın kısmı ekonomi temelli ve ticaretle ilişkili olmuştur. Özellikle Türkiye son 20 yılda gerçekleştirdiği önemli adımlarla her alanda olduğu gibi alışveriş ekonomisinde de önemli bir oyuncu haline geldi. Kurulan alışveriş merkezleri ve bu alışveriş merkezlerinde yer alan dünya devi markalarımız, ülkemizi bölgenin çekim merkezi haline getirdi. Bu gelişmeler ekonomimize her açıdan katkılar sağladı."