24 Ekim 2018

ÖZEL MARKALI ÜRÜNLER SEKTÖRÜ 8 AYDA YÜZDE 25 BÜYÜDÜ

Perakende sektörü Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği’nin (PLAT), bu yıl 4.’sünü düzenlediği Private Label Zirvesi’nde buluştu. Üretici ve tedarikçi firmaların yanı sıra Ulusal ve yerel market zincirlerinin üst düzey isimlerini aynı platformda bir araya getiren zirveye 900’e yakın kişi katıldı. 4. Private Label Zirvesi’nde Nielsen’in özel markalı ürünler sektörüne yönelik son verileri de açıklandı. Buna göre özel markalı ürünler sektörü 2018 yılının 8 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 büyüdü. En yüksek büyüme yüzde 33 ile ev temizlik ürünleri kategorisinde yaşandı. Privatel label ürünlerin alışveriş sepetindeki ağırlığı da arttı ve süpermarket pazarında satılan 100 üründen 20’si özel markalı ürünlerden oluştu.
PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer’in açılış konuşmasıyla başlayan 4. Private Label Zirvesi’nin sabah oturumunda; Nielsen Perakende Hizmetleri Lideri Tamer Gülsaç “2018 yılı FMCG Pazarı ve Private Label Trendleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirirken PLAT Derneği Genel Sekreteri Füsun Erkal PL üreticileri ile yapılan anket sonuçlarını paylaştı. Sabah oturumunda son olarak Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Nielsen'in araştırması 

Nielsen Perakende Hizmetleri Lideri Tamer Gülsaç, özel markalı ürünler sektöründeki son verileri paylaştı. Tüketicilerin daha ekonomik bulduğu özel markalı ürünlere (Private Label) yönelik kalite algısındaki yükseliş sektördeki büyüme ivmesini yukarıya taşıyor. Nielsen verilerine göre 2018 yılının Ocak – Ağustos döneminde Türkiye Hızlı Tüketim Ürünleri Sektörü yüzde 17 büyürken Özel Markalı Ürünler (Private Label) sektöründe yüzde 25’lik büyüme gerçekleşti. Özel markalı ürünlerde en yüksek büyüme gösteren ürün kategorisi yüzde 33’lük pay ile ev temizlik ürünleri olurken ev temizlik ürünlerini yüzde 24 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 23 ile kişisel bakım ürünleri izledi. Tüketicilerin yüzde 66’sı özel markalı ürünleri daha ekonomik bulduğu için tercih ederken yüzde 42’si aldığı ürünün kalitesinin ödediği paraya değdiğini düşünüyor. Özel markalı ürünler pazarındaki büyümede tüketicinin özel markalı ürünlere bakışında yaşanan değişim kadar mağaza sayılarındaki artışla birlikte daha ulaşılabilir olmaları da etkili bir faktör olarak dikkat çekti. Türkiye’deki modern kanal mağaza sayısı son 10 yılda üç katına çıktı ve 10 bin 152 seviyesinden 30 bin 640’a yükseldi. 400 metrekarenin altındaki mağaza büyüklükleri ile BİM, A101 ve Şok gibi indirim marketlerinin sadece son 2 yılda mağaza sayılarını yüzde 34 artırmaları private label pazarının büyümesinde en büyük rolü oynadı.

Satılan 100 üründen 20’si özel markalı…

Özel markalı ürünlerin toplam süpermarket pazarının cirosundaki payı Avrupa’da yüzde 18 ile yüzde 42 arasında değişirken ortalama yüzde 31,5 olarak ölçülüyor. Türkiye’de ise bu oran (alkol ve sigara hariç) yüzde 19,9’a ulaşmış durumda. Bu rakam aynı zamanda Avrupa’daki rakamlarla kıyaslandığında özel markalı ürünler sektörünün ülkemizdeki büyüme potansiyelinin yüksekliğine işaret ediyor.
Sunuculuğunu Oylum Talu’nun yaptığı 4. Private Label Zirvesi’nin öğleden sonraki oturumunun ilk konukları ise BİM COO’su Galip Aykaç ve A101 CEO’su Erhan Bostan oldu. Galip Aykaç ve Erhan Bostan’ın ardından Korn Ferry Türkiye Başkanı Şerif Kaynar, “İş Dünyasında Başarı” konulu bir konuşma yaptı. Zirvenin katılımcıları, İzgören Akademi Kurucusu Ahmet Şerif İzgören’in “Değerlerle uzlaşmak” başlıklı sunumunu ilgiyle izledi.