23 Şubat 2018

CARREFOURSA'DAN 170 MİLYON TL'LİK YATIRIM HEDEFİ

CarrefourSA, 2017 yılında operasyonel karlılığını (FAVÖK) 126 milyon TL’ye yükseltti. Şirketin bu yılki yatırım hedefi ise 170 milyon TL. CarrefourSA Genel Müdürü Hakan Ergin, 2018 yılında dijitalleşmeye odaklanarak yenileme ihtiyacı olan marketlere yatırımlara devam edeceklerini söyledi.
Ergin, “CarrefourSA olarak müşterilerimize yalnızca alışveriş yapabilecekleri bir ortam değil, en çok talep ettikleri ya da en uygun fiyatlı ürünleri kaliteli ve bol bir şekilde sunmaya özen gösteriyoruz” dedi. Ergin şöyle devam etti:
"Öncelikle alışveriş sepetlerine ilişkin olarak sürekli analizler gerçekleştiriyoruz. Market çalışanlarımız tüketicileri dinliyor, taleplerine kulak veriyorlar. En az haftada bir kez ürün / hizmet odaklı focus gruplar kurarak derinlemesine analizler yapıyoruz. Anketler gerçekleştiriyor, sonuçlarını değerlendiriyoruz. Bu bilgiler ışığında her gün 450 bin tüketiciyi ağırlıyoruz.”

'Bir yılda 5 hipermarket açtık'

Türkiye’nin 55 şehrinde 33’ü hiper, 372’si süper, 196’sı mini ve 24’ü de gurme olmak üzere toplam 625 market ve 516 bin metrekare satış alanı ile tüketicilerine ulaştıklarını belirten Ergin, geçtiğimiz yıl hiper, süper ve gurme market formatlarını yenileyip Türkiye’nin ilk süpermarket zinciri markası olan Gima’ya yeniden hayat verdiklerini söyledi. Hakan Ergin, şöyle konuştu:
“CarrefourSA tarihinde bir ilk yaşadık; İstinye’deki hipermarketimizi yeniledik, Adana’daki hipermarketimizin yerini değiştirip konseptini yeniledik, Bayrampaşa ve Beylikdüzü ile İzmir Balçova’da sıfırdan hipermarket yatırımı yaptık. Böylelikle toplam 42,5 milyon TL yatırımla ilk kez bir yılda beş hipermarket açılışı gerçekleştirdik. Market yatırımlarımıza, dijitalleşme adımlarını entegre ettik; artık market içindeki tüm ürün ve kampanya iletişimlerini dijital ekranlardan yapıyor, ürünlerimizin fiyatlarını anı anına elektronik etiketlerle reyonlarımıza yansıtıyoruz. Hızlı kasaları yaygınlaştırdık, Mavi Hat uygulamasını devreye aldık. İşitme engeli olan ya da ağır işitenler için indüksiyon işitme sistemi sağlamaya ve yaşlılar için akülü araçlarla alışveriş ya da kişisel asistan hizmeti vermeye başladık. Akıllı robotlarla tüketicilerimizi aradıkları ürünlere yönlendirirken müşteri merkezine görüntülü olarak online erişim sağladık. Yenilediğimiz hipermarketlerimizde alışveriş sonrasında satın aldığınız ürünleri, belirteceğiniz adreslere teslim etmeye başladık.”

'Gurme açılışlarına devam edeceğiz'

Yeniledikleri bir diğer formatın Gurme olduğunu, bu çerçevede 2 milyon TL yatırımla İzmir’de Oxygen Gurme’yi açtıklarını, 3,5 milyon TL yatırımla İstanbul’da Ortaköy Gurme’yi yenileyerek tüketicileriyle buluşturduklarını dile getiren Hakan Ergin, Gurme marketlerini yenilemeye devam edeceklerini belirtti. Bu yıl Süpermarket konseptine odaklanacaklarını belirten Hakan Ergin, faaliyet gösterdikleri şehirlerde varlıklarını artırmak istediklerine vurgu yaparak; “Geçtiğimiz yıl operasyonel verimlilik açısından CarrefourSA’ya katkı sağlayacağına inandığımız marketleri inorganik olarak bünyemize kattık, bu alanda organik ve inorganik olarak büyümemizi sürdüreceğiz. Süpermarketlerimizin konseptini yenileyerek günlük alışverişin adresi olmasını, yılsonuna kadar ortalama 50 süpermarket açılışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”  diye konuştu.

'Gima marketlerine hayat verdik'

Türkiye’nin ilk süpermarket zinciri olan Gima’ya, doğduğu şehir Ankara’da “Alışverişin Hesaplısı” söylemiyle yeniden hayat verdiklerini hatırlatan Ergin, hala deneme aşamasında olan bir format olmasına karşın geçtiğimiz yıl beş yeni Gima marketini Ankaralılarla buluşturduklarını ve Gima’ya yatırıma devam edeceklerini belirtti.
“Geçtiğimiz yıl market yatırımları ve dijitalleşmenin yanı sıra tüketicilerimize taze gıdada bol ve çeşitli ürünü uygun fiyata sunabilmek adına fark yaratan projelerle yerli üretime yatırım yaptık” diyen CarrefourSA Genel Müdürü Z. Hakan Ergin, et ve balık ürünlerinden taze gıda ve bakliyata kadar bir dizi iş birliği gerçekleştirdiklerini vurguladı. Hakan Ergin, şunları dile getirdi: “Gıdada fiyatları indirebilmenin yolu, atık oranını düşürmekten geçiyor. Dolayısıyla yatırımlarımızla ürünün üretiminden reyona gelmesine kadar olan sürecin her adımını izleyerek tüketicilerimize uygun fiyata daha bol ürün sunmaya başladık. Bu çerçevede Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile bir iş birliği gerçekleştirerek Bursa, Antalya, Mersin ve Adana’da Yerli Tohum – Taze Mahsul” projesi başlattık. Bursa, Antalya, Mersin ve Adana’da çalıştığımız 2 bin sözleşmeli üreticiye yerli tohum vererek 5 bin ton ürünün hasadını gerçekleştirdik.”

'2017’de 4.6 milyar TL ciro elde ettik'

CarrefourSA’nın 2017 yılında sergilediği finansal performansa ilişkin bilgiler paylaşan Hakan Ergin, şunları söyledi: “2017 yılını, 4,6 milyar TL ciro ile sonlandırdık. Operasyonel karlılığımızı, geçtiğimiz yıla oranla 126 milyon TL’ye yükselttik. Karşılaştırılabilir mağazalarımızda (LFL) satışlarımız hızlanarak artıyor, 2017 yılında bu mağazalarda ortalama yüzde 10,4 artış gerçekleştirdik. Bu yıl 170 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoruz.”
Hakan Ergin, “İhtiyacı olan marketlerimizin konseptlerini yenilemeye devam edeceğiz. Dijitalleşmeyi sürdüreceğiz. İş birliklerimiz nezdinde özellikle sözleşmeli üretici sayısını 3 bine çıkaracağız. Öte yandan e-ticaret konusunda tek noktadan tüm ülkeye hizmet vermeye başladık, bu konuda hizmet verdiğimiz nokta sayısını artıracağız. Bizler için asıl önemli olan müşterilerimizin bizlere aktardıkları deneyimleri. Bizler için adeta bir kılavuz olan bu deneyimleri dinleyerek hem market için hem de market dışında nasıl adım atacağımıza karar veriyoruz” diye konuştu.