12 Ekim 2021

BU YIL SONU CİRO HEDEFİ 900 MİLYON TL

Damat Tween D’S Damat markaları ile faaliyet gösteren Orka Holding, “sürdürülebilir moda”, “döngüsel tüketim” ve “dijital dönüşüm” odaklı yaklaşımıyla global pazarda emin adımlarla büyümesini sürdürüyor. Bu yıl 17 ülkede 26 yeni mağaza açma başarısı gösteren Orka Holding, yıl sonuna kadar aralarında İtalya, İspanya ve Dubai’nin de olduğu ülkelerde 14 mağaza daha açacak. Grup, yıl sonunda da 900 milyon TL ciro hedefliyor.
Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Giresun’da ileri teknoloji ile donatılan ve Avrupa’nın sayılı üretim merkezleri arasında yer alan tesislerine yenisini ekleme müjdesini vererek “Gelecek yıl Giresun’da 30 milyon TL yatırımla üçüncü üretim tesisimizi açmayı planlıyoruz. Yeni yatırımımızla gömlek ve pantolonda üretim kapasitesini iki kat artacak ve 300 kişiye ek istihdam sağlayacağız” diye konuştu.
Bu yıl 35.kuruluş yıldönümünü kutlayan Orka Holding, köklü geçmişinde ilk kez hem erkek hem de kadınlara hitap eden “ortak koleksiyon” da hazırladı. Damat Tween markasının 2021/22 Sonbahar Kış koleksiyonunda yer alan ve “döngüsel tüketimi ve cinsiyetsiz stili” merkezine alarak oluşturulan koleksiyon, markanın tüm dünya mağazalarında satışa sunuldu.

Dünya moda perakendesinde zirvede kendine yer açtı

Orka Holding, Covid-19 salgını sonrası dünya moda perakendesinde yaşanan gelişmeleri ve markalarının gelecek hedeflerini düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Orka Holding Eş Başkanı Halidun Orakçıoğlu ile Orka Holding Yönetim Kurulu Üyesi Osman Arar da katıldı.
Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Dünya moda endüstrisinde erkek giyim alanında zirvede kendine yer açan Damat Tween D’S Damat olarak sorumluluğumuz çok büyük. İnsan odaklı bakış açımızla dünyanın sürdürülebilirliğine ne kadar katkı sunduğumuz, gelecek nesillere ne ölçüde yaşanabilir bir dünya bıraktığımız ve aynı şekilde müşterilerimizin yaşam tarzına getirdiğimiz konfor ve şıklık, bizim için en öncelikli hedefler. Markalarımıza duyulan güçlü sadakatte bu bakış açımızın payı büyük. Bu anlayışla ekosisteme olan duyarlılığımız sonucu bundan dört yıl önce geri dönüşüm için Ar-Ge çalışmalarına başladık ve pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da sektördeki değişime yön verdik. Müşterilerimiz gardroplarını ve ürünlerin öncesindeki tüm aşamaları sürdürülebilir hale getirmek üzere uzun süredir çalışıyoruz. Sürdürülebilirlik ile eş zamanlı olarak dijital dönüşümü de odağımıza aldık. Verimlilik, atık yönetimi, kapasite gibi üretimin pek çok aşamasında optimizasyon sağlayan ve  performans artıran giysiler gibi ürünlerde çığır açan dijital dönüşümü çok önemsiyoruz. Birbiriyle kol kola ilerleyen dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedefleri süreçlerindeki tüm emeklerimizin, pandemi gibi çok zor bir süreçte karşılığını almayı başardık. Dünyanın hazırlıksız yakalandığı ve sürdürülebilirlik hedeflerini hızlandıran pandemide yaşanan değişimlere hızla adapte olduk” dedi.


Bu yıl sonu ciro hedefi 900 milyon TL


Pandemi döneminde dünya çapında arka arkaya kapanan ünlü markalara tanık olduklarının altını çizen Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Böylesine zor bir dönemde krizlere olan tecrübemizin etkisiyle geçen yıl ekonomide yaşanan tüm olumsuzlukları en az hasarla atlatırken, 2021 yılında ise global çapta büyümemizi sürdürüyoruz. Yorgun ve enerjileri düşük olan markaların bıraktığı boşluğu, üretimden perakendeye, stok algoritmasından e- ticarete ve ihracata kadar her aşama açısından çok iyi değerlendiriyoruz. Bu yılki ciroda 2020 yılını yüzde 75 geçmiş durumdayız. Orka Holding olarak bu yıl sonunda 900 milyon TL ciro hedefliyoruz. Gelecek yıl hedefimiz 1 milyar 100 milyon TL ciroya ulaşmak olacak. Halen grup bünyesinde 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Amacımız istihdamı gelecek yıl 3 bin kişiye çıkarmak” diye konuştu.

Giresun’a erkek giyimdeki en büyük yatırım müjdesi

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye adına değer yaratmak üzere erkek giyimde sektördeki en büyük ve Avrupa’nın sayılı üretim yatırımının müjdesini de verdi. Giresun’da ilk fabrikayı 2004 yılında, ikincisini ise 2015 yılında açtıklarını hatırlatan Süleyman Orakçıoğlu “Mevcut iki tesiste halen yirmi bin metrekare kapalı üretim alanında günlük 4 bin gömlek, bin 100 adet takım elbise ve bin pantolon üretim kapasitesine sahibiz. Toplamda 800 kişiye istihdam sağlıyoruz. Üçüncü üretim tesisimizi Giresun’da Organize Sanayi Bölgesinde 30 milyon TL yatırımla açmayı planlıyoruz. Yeni fabrikamızla kapasite olarak gömlek ve pantolon üretiminde iki katına çıkmayı ve 300 kişiye ek istihdam yaratmayı planlıyoruz” diye konuştu. Avrupa’nın erkek giyimde sayılı üretim tesislerinden biri olan Orka Holding bünyesindeki Giteks, insan ve çevre sağlığı, iş güvenliği ve tüm sosyal kriterler açısından uluslararası akreditasyona uygun olarak yapılandırılmış ve uluslararası denetim firması olan SGS tarafından oditten geçirilerek sertifikalandırılmış üretim alanlarına sahip bulunuyor.

Koleksiyonların yüzde 30’u geri dönüşümden...

Orka Holding Eş Başkanı Halidun Orakçıoğlu da sürdürülebilir moda felsefesi ile artık koleksiyonlarının yüzde 30’unun geri dönüşümden oluştuğunu belirterek şu bilgileri paylaştı: Halidun Orakçıoğlu, “Geçen yıldan itibaren koleksiyonlarımızın yüzde 30’unda, geri dönüşüme kazandırılan atık pet şişelerinden elde edilen iplikler kullanıldı. Üretimden tasarıma, lojistikten muhasebeye kadar tüm süreçlerde kaynak kullanımını azaltmak üzere Sürdürebilirlik Departmanını kurduk. Artık her departman kendi süreçlerinde bu konuda geliştirmeler yapıyor. Örneğin; son iki sezondur global mağazalarımıza koleksiyon tanıtımlarını artık tamamen digital showroomlarda sunmaya başladık. Numune servislerinde artık 3D çizim yapan platformlar sayesinde kaynak kullanımını daha aza indiriyoruz. Koleksiyonlarımızın 2025 yılında yüzde 90’ını geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmeyi hedefliyoruz.”

Teknolojik talep tahminleri ile ihtiyaca yönelik satış

Pandemi döneminde online satışlar açısından adeta altın çağ yaşadıklarının altını çizen Halidun Orakçıoğlu “Pandemi döneminde online satışlarımız yüzde 100 arttı. Mağazaların kısmen açık olduğu dönemde de online satışların tüm satışlar içindeki oranı yüzde 25 ila 30 seviyesine kadar çıktı. Şu anda online satışların oranı yüzde 15 seviyesinde... Çünkü müşterilerimiz hala görerek ya da deneyimleyerek ürün satın almak istiyor. Online satın almayı tercih eden müşterilerimize ise beden ayarlamasını yapay zeka kullanarak daha kolay yapma imkanı sunuyoruz. Bu şekilde beden bazlı iade oranlarını online satışta yüzde 30 düşürmeyi başardık. Diğer yandan ölçü tabloları, kalıplar, beden algoritmaları kullanarak müşteriye onlineda da mağaza alışverişi deneyimi yaşatıyoruz.
Kargo ve teslimat alanında da gelişmelere imza attık. Damat Express Kargosunu kurduk. Aynı gün teslimat yapılabiliyor. Müşteriler teslimat saatini, tarihini veya teslim alacak kişinin ismini sistem üzerinden değiştirip kargoya haber verebiliyor” diye konuştu. 

İtalya’da modanın devler ligine girdi

Orka Holding Yönetim Kurulu Üyesi Osman Arar ise global yolculuklarında pazar çeşitliliğine çok önem verdiklerinin altını çizdi. Özellikle dünya modasına yön veren İtalya ve İspanya gibi ülkelerde çok önemli başarılar elde ettiklerini vurgulayan Osman Arar, yurt dışında gelinen noktaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Damat Tween D’S Damat markalarımızla yurt içinde 207, yurt dışında ise 83 ülkede 200 mağazamız bulunuyor. Bu yıl İtalya, İspanya, Polonya, Rusya, Dubai, Kazakistan, Bosna-Hersek, Tacikistan, Özbekistan, Mısır, Güney Afrika, Türkmenistan, Kenya, Somali, Ermenistan ve Irak gibi ülkelerde toplam 26 yeni mağaza açtık. Yıl sonuna kadar yurt dışında 14, yurt içinde ise 10 yeni mağaza açacağız. Yurt dışında özellikle Covid-19 pandemisini en dramatik yaşayan ülkeler olmasına rağmen İtalya ve İspanya’da büyümeye devam ettik. Üç yıl önce girdiğimiz İtalya’da 17 şehirde 26  mağaza açma başarısı gösterdik. Artık İtalya’da modanın devler ligindeyiz. İtalya’da kasım ayında Bologna şehrinde yeni bir mağaza daha açıyoruz. Aynı şekilde İspanya’da yayılmayı sürdürüyoruz. Artık ülkenin dünyaca ünlü ve en büyük mağazalar zinciri El Corte Ingles’te de varız. El Corte Ingles’te altı noktada her biri birer mağaza büyüklüğünde satış noktalarımız açıldı. Bu yıl dört tane daha açılacak. Planımız; 2023’e kadar ülkedeki 15 farklı El Corte Ingles’te yer alarak büyümeye devam etmek şeklinde...”

Beş firmasına ihracatta beş ayrı ödül

Sektörde pek çok ilke imza atan ve markalı ihracatta da öncü olan Orka Holding, ülke ekonomisine ve ihracata değer katan başarısını ihracat performansında da gösterdi. Holding, İHKİB İhracat Ödüllerinde beş ayrı firması ile beş ayrı ödülün sahibi oldu. Orka Holding bünyesindeki bu firmalar; Orka Tekstil, Giysun Tekstil, Orpa Pazarlama ve Tekstil, Ormed ve Giteks firmalarından oluştu.

Orka Holding’te Dijital Rönesans dönemi başladı

Orka Holding Pazarlama Grup Başkanı Büşra Orakçıoğlu da sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm kapsamında yaptıkları çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Erkek giyimini “şıklık, fayda, konfor” denkleminde birleştirdiğimiz Damat Tween D’S Damat markalarımızla pek çok alanda olduğu gibi “lüks” kavramında da önemli değişikliklere öncülük ettik. Dünya çapında lüksü ulaşılabilir kıldık. Şimdi de salt estetikten çıkardığımız lüks anlayışının malzemenin koruyuculuğuna ve iyileştiriciliğine olan yolculuğuna öncülük ediyoruz. Odak noktalarımız; “sürdürülebilir kaynak kullanımı ve döngüsel tüketim”... Bu kapsamda ham madde kullanımının niteliğini değiştirdik. Geri dönüştürülebilen lifler; rejenere pamuk, yün, polyester gibi liflerden dokunmuş kumaşlar tercihimiz. Tüketici tarafında ise daha kişiselleştirilmiş hizmet sunuyoruz. Araştırmalara göre müşteriler dolaplarının yüzde 30’unu hiç giymiyor. Bu nedenle artık koleksiyon hazırlama aşamasında, teknolojiyi kullanarak talep tahminleri oluşturup, tüketiciye ihtiyacı olana satmayı hedefliyoruz. Bu aynı zamanda fazla üretimin önüne geçen çok önemli bir dengeleyici unsur. Daha az ama daha iyi ürünler yapmayı hedefliyoruz.