24 Ocak 2020

GÜRCAN: PREO ÜRÜNLERİNİ DÜNYAYA TANITACAĞIZ

Perapost Dergisi’ne konuşan Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, dijital dönüşümü bugün ve gelecek için ‘işlerindeki dönüşüm’ olarak ele aldıklarını belirtirken, “Dönüşüm yol haritamızın kalbinde müşterilerimiz var” dedi. Bu anlamda merkezine insanı koyan, teknolojiyi fark yaratmak için etkin kullanırken, ileri veri analitiğini akıllı iş uygulamalarıyla bütünleştirilen çevik bir model oluşturmaya odaklandıklarını belirten Gürcan, “Planladığımız şekilde omnichannel ve dijitalleşme kapsamında 30 milyon lira üzerinde yatırım yaptık… Biz tüketicinin ihtiyaçlarını iyi dinleyen, derinlemesine analiz eden ve bu ihtiyaçlara uygun hızlı refleks veren bir şirketiz. Sektörde 20 yıl boyunca hep değişimi kucaklayarak, risk alarak ve fark yaratarak sürdürülebilir bir başarı hikayesi yarattık" diye konuştu. 

16 milyon tekil veri

Teknosa olarak 16 milyon tekil müşteri verisine sahip olduklarını anlatan Gürcan, tüm verileri hedefleri doğrultusunda analiz ederek; hem müşteri memnuniyetini, hem operasyonel verimliliği artıracak yeni uygulamalarla süreçlerine entegre ettiklerini söyledi. Gürcan, “Dijitalleşme, doğru ürün karmasını doğru lokasyonlarda tüketiciyle buluşturmak, tüketici trafiğini geliştirmek, stok optimizayonu, kampanya yönetimi, fiyatlama gibi konularda analitik yetenekleri kullanmak adına bizi destekliyor. Sonuç olarak, müşterilerimiz için değer yaratan adımları atarken, giderlerimizi optimum seviyeye getirip gelirleri artırmamızı sağlıyor. Yapılan araştırmalarda tüketicilerin bizi ‘Teknoloji Şirketi’ olarak tanımladığını görüyoruz. Bu tanım bizi hem motive ediyor, hem de sorumluluğumuzu artırıyor" diye konuştu. Gürcan, şunları söyledi: “Mobil iletişim ve hat hizmetimiz Teknosacell, kurulumdan teknik desteğe ve korumaya kadar uzanan teknolojiyle ilgili geniş kapsamlı hizmetleri içinde barındıran Dr. Teknolog ve üretici tarafından verilen garanti koşullarını aşarak müşteri memnuniyetinin artırılmasını amaçlayan TeknoGaranti gibi markalaşmış hizmetlerimizi de tüketicilere daha fazla fayda sunacak şekilde geliştiriyoruz. Sonuç olarak geçen yıldan bu yana dijital dönüşüm çerçevesinde hayata geçirdiklerimiz neticesinde, Ocak-Eylül satışlarına göre yüzde 4,3 büyüyen pazarın oldukça üzerinde büyüdük. İlk 9 ay ciromuz 2,9 milyar TL’ye ulaştı. Artan ortalama sepet tutarı ve müşteriye dönüştürme oranının etkisiyle benzer mağaza satışlarında (like-for-like) yüzde 13 seviyesinde büyüme gösterdik.”

3 kategori büyüdü

Gürcan, “Tüketici elektroniği pazarı, 2019’un ilk 9 ayında, 2018’in aynı dönemine göre TL bazında yüzde 4,3 büyüme ile 47 milyar TL seviyesinde ciro değeri elde etti. Adette ise yüzde 10 küçülme kaydetti. İlk 9 ay toplamında geçen yılın aynı dönemine göre büyüme gösteren 3 kategori bulunuyor: Beyaz Eşya, Küçük Ev Aletleri ve Klima. Bunlar aynı zamanda ilk yarıdaki ÖTV indiriminin pozitif etkilediği kategoriler. Bununla birlikte faizlerin düşmesi, kurun sabit seyretmesinin de desteğiyle, Ağustos itibarıyla satışlarda hareketlilik başladı. Tüketici güven endeksinin Eylül’den sonra tekrar artışa geçmesi ve perakende için hikayeli aylara girilmesi nedeniyle de sektör canlandı. Ekonomideki iyi göstergelerin devam etmesi halinde sektörün bu yıl 2019’un üstünde pozitif büyümeyi sürdürmesini bekliyoruz” diye konuştu.

‘Tanıtım için görüşmelere başladık’

Bülent Gürcan, yaklaşık 20 yıldır müşterileriyle karşılıklı güvene dayalı bir ilişkileri olduğuna vurgu yaparken, Teknosa güvencesini ve tecrübesini taşıyan özel markalı ürünleri de bu motivasyonla, 2015 yılında hayata geçirdiklerini hatırlattı. Gürcan, “Bugün gelinen noktada Preo’nun ürün çeşitliliği 600’ü aştı. Akıllı saatten kulaklığa, bluetooth hoparlörden klavyeye, taşınabilir şarj cihazlarından kablolara, aksiyon kamerasından drone’a geniş bir aksesuar yelpazesi var. Oyunculara özel klavyelerimiz, mouselarımız ve kulaklıklarımız yer alıyor. Kişisel bakım ve küçük ev aletleri kategorisinin de katılmasıyla son iki yılda ürün portföyümüz hızlı şekilde genişledi. 2020 için hedefimiz Preo ürün ailesini tüketici eğilimleri doğrultusunda büyütürken, iyi bir hacme kavuşan ürünleri farklı pazarlarda tüketicilerle buluşturmak. 20 milyar euro’luk cirosu ile dünyanın en büyük elektronik satın alma grubu olan Euronics’in 2012 yılından beri üyesiyiz. 35 ülkede temsili olan Euronics’in networkü aracılığıyla özel markalı ürün ailemiz Preo’yu tanıtmak için görüşmelere başladık” diye konuştu.

'Güçlü online altyapısı büyük avantaj'

Araştırmalar ve trendlerin, tüm dünyada müşterilerin ürünleri ve hizmetleri sadece tek kanaldan görmek ve almak değil; diledikleri her an, her yerden markaya ulaşmak istediğini gösterdiğini belirten Bülent Gürcan, “Bizim gibi Türkiye’nin hemen her iline yayılmış ve güçlü bir online alt yapısı olan şirketler için avantaj sağlıyor. Biz zaten uzun süredir odaklandığımız omnichannel stratejimiz doğrultusunda mağazacılık ve online yatırımlarımızı birlikte, birbirine bağlı şekilde sürdürüyoruz” dedi. Gürcan, Teknosa’da mağazacılık cirosunun yüzde 7’sinin online kanallar üzerinden geldiğini vurgularken, “E-ticaretin özellikle de mobil ticaretin bundan sonra daha da hızlı büyümesini bekliyoruz. Online trafiğimizin yüzde 70’inden fazlası, teknosa.com cirosunun yüzde 43’ü mobil platformlardan geliyor. 2020’de kullanım kolaylığını artırmak ve daha güçlü bir mobil deneyim yaşatmak için yeni projeler çalışıyoruz. E-ticarette 2019 büyümesini aşacak planlarımızı yaptık” diye konuştu.