29 Ocak 2020

ÖGET KANTARCI: CİDDİ BİR GELİR KAPISI OLDUK

Perapost Dergisi'ne konuşan GittiGidiyor Genel Müdürü, eBay MENA Bölge Direktörü ve TOBB E-Ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı,  "Her saniyede 1 ürünün satıldığı GittiGidiyor, birçok satıcı için ciddi bir gelir kapısı oldu" dedi. Kantarcı, “Hizmetlerimizi her geçen gün daha da ileri seviyeye taşımaya odaklanıyoruz. Yılın ilk yarısını yüzde 25 büyümeyle geride bıraktık. Ayrıca geçtiğimiz yıl tam 1 yılda elde ettiğimiz 3 milyon yeni kullanıcı sayısını bu yıl yalnızca 6 ayda elde ettik ve 26 milyon kayıtlı kullanıcı sayısına eriştik" dedi. Kantarcı, şöyle devam etti: "Back to school dönemi ve yıl sonundaki dönemsel kampanyaların da etkisiyle yıl sonunu yüzde 30 büyüme oranıyla kapatacağız. Bu büyüme trendini önümüzdeki yıl da sürdürmeyi ve yüzde 40 büyümeyi hedefliyoruz. Diğer yandan 2018 yılında öncülüğünü üstlendiğimiz e-ihracat da odağımızda olmayı sürdürecek. 2020’de ise en az 1000 yerel satıcımızın ürünlerini dünyayla buluşturabilmeyi hedefliyoruz.”

KOBİ’lerle Büyüyor

Kantarcı, ‘GittiGidiyor olarak DNA’sında “dijital” olan bir platformuz’ derken, 19 yıl önce Türkiye’yi ilk online pazaryeriyle tanıştırırken dijitalleşmeye liderlik ettiklerini, bugün de aynı liderlik ruhuyla sektöre yön verdiklerini söyledi. Kantarcı, “Dijitalleşme noktasında en çok ağırlık verdiğimiz alanlardan biri, KOBİ’lerimizi e-ticaret sistemine entegre etmek. KOBİ’lerimizi dijitalleştirmenin hem sektörümüz hem de ülke ekonomisi açısından son derecede önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle KOBİ’lerimizin bulundukları sektörlerde verimli büyüyebilmeleri ve dijitalleşen dünyaya uyum sağlayabilmeleri için entegrasyon ve eğitim projelerine ağırlık veriyoruz. KOBİ’lerimizi sektörel anlamda eğitmeyi, beklenti ve ihtiyaçlarına kulak vermeyi ve internetten satış yapmalarını kolaylaştırmayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Merkezinde mobil var

E-ticaret sektörünün bu yıl olduğu gibi 2020’de de yüzde 30-35 bandında büyüyeceğini öngördüklerini belirten Kantarcı, “Nüfusumuzun yüzde 77’si ise akıllı telefon kullanıcısı. Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) GittiGidiyor’un desteğiyle Deloitte’a hazırlattığı e-ticaret raporuna göre ise 18-34 yaş grubu, 35-50 yaş grubu ile kıyaslandığında alışveriş sitelerine göz atma ve online ürün satın alma işlemlerini akıllı telefonlarından gerçekleştiriyor. Yakın bir gelecekte gelişmiş ekonomilerde her beş kişiden üçünün online alışveriş için, her 10 kişiden 7’sinin de ödeme yapmak için mobil telefonlarını kullanacağı öngörülüyor. Firmalar mobil cihazları artık birer omni-channel deneyim aracı olarak görüyor. Mobil cihazların kullanım oranı yalnızca e-ticaret işlemlerini değil, ödeme yöntemi alışkanlıklarını da değiştiriyor. Dolayısı ile e-ticaretin geleceğinde mobilin merkezde yer alacağını rahatlıkla söyleyebiliriz” diye konuştu.

Hızlı tüketim ürünlerinde artış var

Tüketicilerin son dönemdeki trendlerini değerlendiren Kantarcı, bu süreçte tasarruf eğiliminin görüldüğünü söyledi. Kantarcı, şöyle devam etti: “Özellikle elektronik ve süpermarket kategorilerinde bu durumu daha net gözlemleyebiliyoruz. Tüketiciler daha uygun fiyatlı ürün seçeneklerini tercih ediyor. Öyle ki, fiyatı muadillerine göre uygun ürünlerin satışında ilk çeyrek itibariyle hızlı tüketim ürünlerinde yüzde 40, elektronikte yüzde 100 artış oldu. Örneğin, spor aletlerinde fiyatı biraz daha uygun kondisyon bisikletinin koşu bandından fazla tercih edildiğini gördük. Özellikle akıllı telefon ile e-ticaret birlikteliği alışverişi her an mümkün kılarak tüketici alışkanlıklarına yön veriyor.”

‘Global platform sunuyoruz’

Öget Kantarcı, e-ticarette gelecek dönemde en önemli gündemin e-ihracat olacağına vurgu yaptı. Kantarcı, bu anlamda GittiGidiyor’un 2018’de e-ihracatın Türkiye’deki öncülüğünü üstlendiğini ve yerli ürünleri eBay üzerinden 190 ülkede 183 milyon kullanıcıyla buluşturduğunu söyledi. Kantarcı, “Platformumuzda dünyaya satış yapan 50’nin üzerinde satıcımız ve 10 bin ürünleri var. 2020‘de ise en az 1000 yerel satıcımızın ürünlerini ulaştırmayı hedefliyoruz. Bir eBay şirketi olarak kullanıcılarımıza global bir platform sunma hedefimizi adım adım gerçekleştiriyoruz. İnternet kullanımı giderek yaygınlaşırken, mobilde konforlu alışveriş deneyimi sunmaya odaklanıyor ve mobil alışverişi daha da keyifli hale getirecek stratejilerle yatırım planları yapıyoruz” dedi.

Alışverişi özelleştirdi

Günümüzde kullanıcıların anlaşılmak, hayatlarını kolaylaştıracak akıllı bir yapıdan hizmet almak istediklerini anlatan Öget Kantarcı, son yıllarda teknolojik alandaki enerjilerini tamamen büyük veri ve yapay zekânın doğru kullanımına yönlendirdiklerini ifade etti. Kantarcı, “Kullanıcılarımızın taleplerini en doğru ve hızlı şekilde anlayıp onlara adeta bir satış danışmanı gibi hizmet vermeye odaklandık. Çeşitli algoritma ve tematik filtrelerle birlikte kişiye özel alışveriş deneyimi sunmaya başladık. Duygu salınımı adını verdiğimiz projemizi de yine bu teknolojiler doğrultusunda geliştirdik. Bu projeyle ürünlerle ilgili yapılan yorumları akıllı bir sıralamayla yayınlıyoruz. “Beğendim”, “Beğenmedim” veya “Çok memnun kaldım” gibi ayrıntı içermeyen yorumlar yerine, ürün özelliklerine ve kullanımına yönelik spesifik bilgiler veren yorumları kullanıcılar daha çok talep ediyor.Ayrıca Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiğimiz Google Reklam Paketi’yle ise satıcılarımızın daha fazla potansiyel kullanıcıyla buluşmalarına ve satışlarını artırmalarına destek oluyoruz” diye konuştu.