09 Ağustos 2018

'PERAKENDECİ ASLA DÖVİZLE KİRALAMA YAPMAMALI'

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, kurdaki hızlı artış nedeni ile perakendecinin özellikle 2016 ve öncesinde imzalanan 5-10 yıllık kira kontratlarını erken feshetmek istediğini, sözleşmelerdeki yüksek tazminat maddelerinin ellerini kollarını bağladığını söyledi. Öncel, “Perakendecilerimiz ‘felaket kuru’na karşı ayakta kalmak için verimsiz dalları budamak istiyor. Ancak sözleşmelerinde deki yüksek tazminat maddeleri bulunan bazı AVM’ler tarafından adeta rehin alınmış durumdalar” diye konuştu.
Öncel, döviz fiyatlarında gelinen seviyenin günlük kurdan kira ödemek zorunda kalan perakendeci için artık ‘sürdürülemez’ tanımından çıkıp ‘felaket’ boyutuna geldiğini söyledi. Öncel, “Son 15 gündür onlarca üyemizden telefon alıyorum. Bu ortamda verimsiz dalları budamaktan, yani yüksek kira nedeni ile zarar eden mağazaları kapatmaktan başka çare görünmüyor” dedi.

'Perakendeci asla dövizle kiralama yapmamalı.

Öncel, ‘felaket kuru’na karşı markalara tavsiyelerini de şöyle sıraladı: Yeterli döviz geliri olmayan perakendeci asla dövizle kiralama yapmamalı. Yeni kira sözleşmesi imzalanacak ise feshi durumunda tazminat yükümlülüğünü en aza indirecek bir maddenin olup olmadığına bakılmalı. Oranı daha yüksek olmakla birlikte ciro kirası, perakendeci ve AVM sahipleri için bu dönemde en ideal kiralama yöntemi olarak görünüyor.