30 Kasım 2017

PERAKENDE GÜNLERİ’17’NİN GÜNDEMİNDE TAZELENME VAR

Bu yıl 17’nci kez düzenlenen ve bugün başlayan Perakende Günleri’nde sektörün sürdürülebilirliği, markaların tazelenme süreçleri, yeni nesil gelişmeler ve müşteri deneyiminde beklenen değişimler masaya yatırıldı.
Etkinlik kapsamında düzenlenen ‘Hızlı ve Sağlıklı Büyümenin Yolu’ konulu oturumda konuşan ŞOK CEO’su Uğur Demirel, "Şirketi yönetirken aldığımız kararları ‘sahaya olumlu bir şekilde yansıyor mu?’ diye kontrol ediyoruz ve bu doğrultuda kendimizi yeniliyoruz" dedi. Demirel, şöyle devam etti: "2011’de ŞOK’u devraldığımızda 1000 mağazamız vardı. Şu anda 5000 mağazamız var ve günde ortalama 3 mağaza açıyoruz. 2018 hedefimiz yine aynı şekilde devam ederek günde ortalama günde 3 mağaza açmak... İşin doğrusunu yapmanın en önemli şey olduğunu düşündüğümüz için müşterilerimize sorular sorduk. Mağazalarımızdan memnun olmadıklarını anladık ve buna göre düzenlemeler yaptık. ŞOK’u market sınıflamasında belli bir kategoriye sokmuyoruz ve her şeyden önce müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyoruz.”

'e ticarette Avrupa’nın gerisinde kaldık"

Akinon CEO’su Tolga Tatari ise ‘E-Ticaret Gelirimiz Nasıl Artar?’ konulu oturumda, dijital dünyanın perakende sektörüne etkilerinden bahsederken firmaların ve bağımsız e-ticaret sitelerinin değişen bu dünyada satışlarını nasıl artıracaklarına dair somut ipuçları verdi. Tatari, konuşmasında şunları söyledi: “Akinon olarak mikro ihracat yapar nasıl yaparız? Omni channel nasıl yaparız? bunları öğreniyoruz. Son 4 sene içerisinde e-ticaret gelirlerimizi 2’ye katladık. Bu hızla gidersek toplam ciromuzun yüzde 6’sının e-ticaretten geleceğini öngörüyoruz. Ülke olarak e-ticarette başarılıyız ama Avrupa’nın gerisinde kaldık. Dünyada mobil alışveriş yüzde 44 civarında iken bizde yüzde 10’larda... İnsanların mobilden gezip mağazadan alışveriş yaptığını söyleyebiliriz."

 'Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak...'

Fark yaratan özgün girişimler, perakende ve deneyim tasarımı ile marka geliştirme üzerine dünyanın önde gelen uzmanlarından olan Pete Champion, ‘Müşteri Deneyiminde Şaşırtıcı Trendler’ başlıklı panelde müşteri deneyimini dönüştüren trendleri ve yeni müşteri beklentilerini karşılamak için stratejilerimizi nasıl şekillendirilmesi gerektiğini anlattı.
I-AM’in yönetici ortağı olarak görev yapan Champion, dünyadan başarılı ve şaşırtıcı örnekler paylaşırken alışverişin nabzını tutan millennial kuşağının beklentilerine yönelik de çarpıcı önerilerde bulundu. Champion, “Yeni ve yaratıcı perakende deneyimleri oluşturmaya çalışıyoruz. Artık müşteriler bu deneyimin kalitesiyle birlikte markaları hatırlıyorlar ve ona göre hareket ediyorlar. Bu deneyim kalitesinin iyi olması müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan geçiyor" dedi.