27 Mayıs 2020

'SİNEMANIN GELİŞMESİ İÇİN YATIRIMLARI SÜRDÜRECEĞİZ'

Perapost'a konuşan CGV Mars Cinema Group COO’su Nurdan Ulu Horozoğlu, "Bundan sonraki süreçte de her zaman olduğu gibi sinema sektörünün gelişmesi ve daha fazla sinemasevere ulaşmak için Türkiye’deki yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" dedi. Horozoğlu, pandemi sürecinde sinema sektöründe neler yaşandığını Perapost'a anlattı:

- Türkiye'de geldiğiniz büyüklüğü kısaca anlatır mısınız? Kaç şehirde kaç salonunuz, toplamda kaç çalışanınız var?

32 ilde 83 sinema ve 736 perde ile başladığımız maceramızda Türkiye’deki sinemaseverleri zaman içerisinde 4DX, Starium, ScreenX, IMAX gibi film teknolojileri ile buluşturarak devam ettik. Türkiye’deki yolculuğumuz 2016 yılında başladı. Bugün CGV Mars Cinema Group olarak Türkiye genelinde 906 salonumuz, 121.379 koltuk sayımız ve bin altı yüzün üzerinde çalışanımızla sinemaseverleri filmlerle buluşturmaya devam ediyoruz. 

- Salgın öncesi yılda kaç filmi vizyona sokuyordunuz?
2018 yılında toplamda 442, 2019 yılında ise toplamda 408 yeni film vizyona girmişti. Genel olarak baktığımızda yılda ortalama 400 yeni filmin vizyona girdiğini söyleyebiliriz. 2020 yılının ilk üç ayında 90 yeni film sinemaseverler ile beyazperde de buluştu.

- Yine salgın öncesi yıllık toplam kaç izleyiciniz vardı?
Türkiye genelinde bulunan tüm sinema seyircisi sayısı 2019 yılında toplam 59.556.020 olurken, COVID-19 ile mücadele kapsamında Mart ayında yürürlüğe giren yasa doğrultusunda sinemaların kapanmasının ardından 2020’nin ilk 3 ayında toplam seyirci sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7’lik düşüşle 16.843.539 oldu.

- Salgın sonrasında film ve izleyici sayısında eski rakamlara ne zaman ulaşacağınız yönünde bir öngörü yaptınız mı?
Sinema ve sahne sanatları Covid-19 salgınından en fazla etkilenen sektörlerden biri oldu. Ancak uzun vadede sürecin bu şekilde devam etmeyeceğini düşünüyoruz. Sinema salonları, kültür ve sahne sanatları olduğu gibi insanların en çok tercih ettiği sosyalleşme kanallarından biridir. İnsanların sosyalleşmeyi ve eski alışkanlarını özlediğini gözlemliyoruz. Bu nedenle orta vadede sinemada da normalleşme süreci başlayacaktır.  Daha öncesinde yaşadığımız global tecrübelere dayanarak karantina süreçleri sonrası insanlarda sinemaya dair yüksek bir talep olacağını da öngördüğümüzü söyleyebiliriz. Doğası gereği insanlar sosyalleşme ihtiyacı ile gidebileceği mekanlar arayacak. Örneğin; 2015 yılındaki MERS salgını sonrasında Jurassic World gösterimdeyken sinemalar dolup taşmıştı. Sinema da onlara bunu sağlayacak yegane yerlerden biri. Hem sosyalleşip hem de film izleme, yeni bir dünyaya girme tecrübesini yaşayabilecekleri bir yer olduğu için sinema salonları eskiden olduğu gibi talep görecek.
Bu süreçte her aksiyonun çalışma arkadaşlarımız başta olmak üzere tüm ekosistemimizi koruma önceliğiyle alınması gerektiğini düşünüyoruz. Hem film üreticilerinin hem de sinemaseverlerin perspektifinden bakarak güncel durumu takip ediyoruz. Paydaşlarımızla birlikte farklı senaryolar için farklı çözüm yolları geliştirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte sektörün tüm paydaşları olarak birlikte hareket etmemizin ve çözüm yolları aramamızın önemine inanıyoruz. Setlerin tekrar başlaması ve yerli yapımların vizyona girmesi ile seyircinin ilgisi de artacağını öngörüyoruz

'ESKİ GÜNLERİMİZE DÖNECEĞİMİZE YÜREKTEN İNANIYORUZ'

- Bu yönde anketleriniz, araştırmalarınız var mı? Sonuçları neler?
Hem dünyada hem de Türkiye’de özellikle sinema sektörüne dair araştırma ve çalışmaları yakından takip ediyoruz. Deloitte gibi ciddi araştırmalar yapan markların yaptığı çalışmalar sonucunda COVID-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında kültür – sanat sektörünün geldiği anlaşılıyor. Araştırma sonucunda sinema salonu işletmeciliğinin de salgından ciddi şekilde etkilendiği görülüyor. Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 55’i ise sinemaya gitmeyeceğini ifade ediyor.

- Koronavirüs salgını sonrası sinema sektörünü neler bekliyor?
COVID-19 salgını dünyadaki tüm sektörleri doğrudan ve önemli ölçüde etkiledi. En çok etkilenen sektörlerin başında ise sinema sektörü geliyor. Birçok uzmana göre ‘’eski normal’’e dönüş için henüz yolun başındayız. Sinema sektörü içinde tüm tarafların katılımı ile çok titiz ve etkili bir süreç yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu zorlu dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere AVM’ler, yapımcılar ve salon sahipleri gibi sektördeki paydaşlarımız ile sürekli olarak iletişim halinde kalarak neler yapabileceğimizi görüşüyoruz. Tüm sektör paydaşları bir araya gelerek, sektörün en hızlı şekilde normale dönmesi ve yeni düzene ayak uydurması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Sinemalar, film üretimi ve dağıtımı ile sektörün en önemli yapı taşlarını oluştururken, bilet satışları bu kurumlar için hayati önem taşıyor. Biz Türkiye’de CGV Mars Cinema Group olarak yetkili merciler tarafından halk sağlığını gözeten tüm yönlendirme ve direktiflerin çok önemli olduğunu kanısındayız. Herkesin de bu direktiflere uyması gerektiğini düşünüyoruz. Buradaki ilk nokta önümüzdeki normalleşme sürecinde tedbir ve kontrollerin eksiksiz uygulanması. Bunlarla ilgili olarak paydaşlarımızın da güzel çalışmaları ve hazırlıkları olduğunu biliyoruz. Gerekli her türlü önlemi alarak, sinemaseverlerin endişelerini azaltıp keyifle film izleyebilmeleri için gerekli ortamı oluşturmak tüm ekosistemin her bir oyuncusunun ortak hedefi…
Yapılan bu hazırlıklar çerçevesinde seyircilerin bu çalışmaları görmesi ve olumlu değerlendirmesi hızlı olacaktır diye düşünüyorum Sinema sektörünün tüm paydaşları el ele vererek eski günlerimize döneceğimize yürekten inanıyoruz. Karantina dönemi sona erdikten sonra sosyal mesafe kavramı hayatlarımızda kalıcı bir yer edinse bile sinema salonlarının özel atmosferinin hala cazip olacağını düşünüyoruz. Büyük beyazperdede, zengin ses sistemi ve rahat koltuklarda film izlemenin yeri doldurulamaz bir deneyim olduğundan eminiz.

 'OTURMA DÜZENİNİ 'DIAMOND MODEL' DÜZENİ İLE HİZMETE SOKABİLİRİZ'

- Koronavirüs salgını sonrasında hayata geçireceğiniz yeni uygulamalar neler olacak?
CGV Mars Cinema Group olarak; sürecin başından itibaren çalışma arkadaşlarımızın, ailelerinin ve misafirlerimizin sağlığını ve güvenliğini korumak için Türkiye genelindeki sinemalarımızda ve genel merkezimizde gereken önlemleri alırken, bakanlıkların ve resmi mercilerin talimat ve yönlendirmeleri doğrultusunda hareket ettik ve hareket etmeye de devam ediyoruz. Bu süreçte İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge çerçevesinde 16 Mart tarihi itibarıyla tüm sinema salonlarımızı kapattık. Bu doğrultuda merkez ofisimizde görev alan ekiplerimizi uzaktan çalışma modeline geçirdik.

Sinemalar açıldıktan sonra rutin olarak takip ettiğimiz hijyen prosedürlerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Gerek gişe gerek büfelerimizde standart el ve yüzey dezenfektanı, gerekli durumlarda maske kullanımına ve büfelerimizdeki tüm makinelerimizi ve tüm ortak alanları özel temizlik ürünleriyle sık ve düzenli bir şekilde sterilize etmeye de devam edeceğiz. Gün içinde düzenli olarak ortak kullanım alanlarımızı özel olarak dezenfekte edeceğiz. Süreç gerektirirse; gişe ve büfelerde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak işlemleri gerçekleştirmek için düzenlemeler yapabiliriz. Yine süreç gerektirirse salonlarımızdaki oturma düzenini diamond model dediğimiz sosyal mesafe sağlayacak oturma düzeni ile hizmete sokabiliriz. Süreç ile ilgili gelişmeleri anlık olarak takip etmeye devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de bakanlıkların ve resmi mercilerin talimat ve yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğiz.

- Salonlarda oturma düzeni nasıl olacak? Klima sistemleri nasıl olacak?
Türkiye’deki COVID-19 durumuna göre adım adım başta sosyal mesafelendirme ve hijyen kurallarına uyarak aksiyonlarımızı alıyoruz. Bu sürece uygun sağlık ve güvenlik konularındaki yönlendirmeler ve talimatlar için başta Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar olmak üzere tüm sorumlu bakanlıklarla devamlı iletişim halinde olacağız.

PATLAMIŞ MISIR...

- Patlamış mısır gibi yiyeceklere izin verilecek mi?
Sinemalar açıldıktan sonra rutin olarak takip ettiğimiz hijyen prosedürlerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Büfelerdeki gerekli tüm önlemleri aldıktan ve tüm ortak alanları sterilize ettikten sonra taze mısır ve ürün satışı konusu hakkında bakanlık ve yetkili mercilerden gelecek yönlendirme ve talimatlar doğrultusunda düzenlemeleri yapacağız

- İzleyiciler salona maskeyle mi girecek?
Hem çalışanlarımızın hem de misafirlerimizin sağlığını korumak için gerekli olan tüm önlemler Sağlık ve Kültür Bakanlığı’nın yönlendirmeleri doğrultusunda alınacak.

- Kapatmayı düşündüğünüz salonlar var mı?
CGV Mars Cinema Group gibi Türkiye’de ve dünyada geniş çapta hizmet veren firmalar için lokasyon açılışları, kapanışları, birleştirmeleri, taşınmaları ve bunun gibi faaliyetler son derece doğal süreçlerdir. CGV Mars Cinema Group olarak bundan sonraki süreçte de her zaman olduğu gibi sinema sektörünün gelişmesi ve daha fazla sinemasevere ulaşmak için Türkiye’deki yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Finansal planlamalar dahilinde zaman zaman lokasyon kapatma söz konusu olabiliyor ancak şu anki durumda bir küçülme öngörmüyoruz.

 'ARABALI SİNEMALAR PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'

- Beraberinde açık hava sinema salonları açmayı düşünüyor musunuz? Filmlerin yaz-kış otomobilde izole şekilde seyredilebilmesi için...
Artık hayatlarımızda yeni normal ve kontrollü sosyal mesafe ifadeleri yer alıyor. Bu ifadeler yaşamımıza COVID-19 ile yeni giren kavramlardan yalnızca iki tanesi. Arabalı sinemalar bu dönemde başta Avrupa olmak üzere Türkiye’de de oldukça popüler hale geliyor. Salgın sonrasında sinemaseverlerin film izleme alışkanlığı için farklı senaryo ve projeler üzerinde çalışıyoruz. Arabada film izleme deneyimi de bunlardan biri.

- Eşzamanlı olarak vizyon filmlerini online bir platforma taşımayı düşünüyor musunuz?
2019 yılında yürürlüğe giren Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereği vizyona giren bir filmin sinema salonları ile eş zamanlı olarak dijital platfromlarda gösterilmesi mümkün olmuyor. Beyaz perdede gösterilen bir film yasa gereği en az 5 ay sonra dijital platformlarda yer alabiliyor. Sinemaseveler ile salgın gündemi sebebiyle birbirimizden uzak kalsak da sosyal medya kanallarımız üzerinden sinemaseverlerin keyifli anlarına ortak olmaya devam ediyoruz. Başta Instagram ve YouTube olmak üzere çeşitli söyleşi, yarışma, içerik ve interaktif paylaşımlar ile filmseverler ile dijital kanallarımızda buluşmayı sürdürüyoruz.

OLASI BİR İKİNCİ DALGA İÇİN B PLANI...

- Olası bir ikinci dalga için B planınız var mı?
CGV Mars Cinema Group olarak önceliğimiz her zaman çalışanlarımızın, misafirlerimizin ve ailelerin sağlığıdır. Yetkili merciler tarafından halk sağlığını gözeten tüm yönlendirme ve direktiflerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İlgili bakanlıkların ve resmi kurumların tüm açıklama ve yönlendirmelerini titizlikle takip ediyoruz. Bu yönlendirmeler ışığında hem çalışanlarımızın ve ailelerinin hem de misafirlerimizin sağlığını korumak için gerekli tüm önlemleri alıyoruz,  başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkili mercilerin açıklamalarını devamlı takip ediyoruz. İlgili bakanlıklar ve paydaşlarımız ile koordineli bir şekilde farklı senaryolar üzerinde çalışıyor, süreci yakından takip ediyoruz.

- Dünyada normalleşme sürecindeki ülkelerde sinema sektöründe ne gibi gelişmeler oldu? Mesela Güney Kore'de...
COVID-19 salgının sıfır noktası olan Çin’de sinema salonlarının Haziran ayında açılması bekleniyor. Dünya’da ise filmler ve prodüksiyon süreçleri de yavaş yavaş eski hızına kavuşuyor. Sinema sektöründeki en hızlı adımı COVID-19 sürecini en iyi şekilde yöneten ülkelerin başında gelen Güney Kore attı. Sinema salonlarının yavaş yavaş açılmaya başlandığı Güney Kore’de salgınla mücadele kapsamına alınan önlemler çok sıkı tutuluyor. Nisan ayından itibaren sinema salonlarının açıldığı Güney Kore’de, filmler sinemaseverler ile buluşmaya başladı. Ancak Güney Kore’de sinemalarda henüz yeni filmler gösterilmiyor Bu sebeple salonlardaki bilet satışları da istenen düzeyde değil. Avrupa’da da İngiltere, Almanya, İtalya ve Polonya gibi ülkelerde normalleşme çalışmaları kapsamında sinema salonları tedbirler alınarak açılıyor.