11 Şubat 2020

'TÜRKİYE YAPILAŞMA YÖNÜNDEN HIZLI GELİŞİYOR'

Perapost'a konuşan Atalian Türkiye CEO’su Barış Ünalp, Türkiye'nin yapılaşma yönünden hızlı bir gelişme içinde olduğunu,tesis yönetimine ihtiyacın da aynı oranda arttığını söyledi. Ünalp, Perapost'un sorularını yanıtladı:

Atalian Türkiye hakkında bilgi verir misiniz? Dünyadaki ve Türkiye’deki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Dünyanın önde gelen tesis yönetim hizmetleri sağlayıcılarından biri olan Atalian, 30'dan fazla ülkede 125 binden fazla çalışanıyla özel sektör ve kamudaki müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte çözümler geliştiriyor. Hizmet verdiği önemli markalar arasında Air France, Airbus, Paris Aeroport, Lafarge Holcim, SNCF, BNP Paribas, Bosch, Siemens, Zara, Christion Dior, Tesco, Carrefour, Nestle bulunuyor. Atalian Global Services, 2013 yılında, tesis yönetimi, temizlik, güvenlik ve peyzaj alanlarında 30 yılı aşkın bir süredir uzman firma olan Artem Tesis Yönetimi’ne ortak olarak Türkiye pazarına giriş yaptı. Takip eden yıllarda sırasıyla, Etkin Servis Hizmetleri A.Ş.‘nin satın alınması, Ekol ile ortaklık,  Idetek ve EVD Enerji Yönetimi ve Danışmanlık’ın katılımıyla birlikte Atalian Global Services, teknik hizmetler alanında Türkiye piyasasında çok önemli bir konuma gelerek hizmet sahasını daha da genişletti. 

Atalian Türkiye’nin hizmet verdiği markalar hangileri?

Bunlar arasında Renault, Ford, Mercedes, Bosch, CarrefourSA, Migros, Sütaş, Coca-Cola, Ikea, Boyner, LCW, Gratis, Media Markt, Simit Sarayı, Panasonic-Viko, Yapı Kredi, Odeabank, UPS, Nef, TED Ankara Koleji, TED Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, Aselsan, FNSS Savunma Sistemleri, Doğuş Grubu ve Anadolu Grubu ile İnİstanbul, Brooklyn Park, Nivo İstanbul projeleri yer alıyor.

Entegre tesis yönetimi ne anlama geliyor? Türkiye’de sektörün durumu ve geleceğini değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’de tesis yönetim sektörü en çok istihdam yaratan ve neredeyse bütün ticari, endüstriyel ve konaklama amaçlı binalarda gereksinim duyulan bir alan. Ülkemizde profesyonel anlamda bina ve tesis yönetimine, 1990’lı yıllarda yapılan yüksek katlı ve nitelikli binalarla, plazalarla başlandığını söyleyebiliriz. Güncel verilere göre hizmet sektörünün yüzde 28’i entegre tesis yönetimi şirketleri ile çalışıyor. Kalan yüzde 78’lik bölüm ise ilgili çalışmaları kendi iç bünyesinde gerçekleştiriyor.
Türkiye özellikle yapılaşma yönünden büyük bir gelişim içinde olduğu için tesis yönetimine ihtiyaç da aynı oranda artıyor. Şehirlerde dev alışveriş merkezleri, plazalar, hastaneler, market zincirlerinin birbiri ardına yükselmesi ve sanayi bölgelerinde fabrikalar, turizm bölgelerinde de lüks otellerin inşaatı ile birlikte artıyor. Dünyadaki örneklerine ve gelişimine baktığımızda henüz yolun başında olduğumuzu söyleyebiliriz. Dünyada çok geniş bir hizmet ağıyla ile entegre tesis yönetimi hedeflenirken ülkemizde bu alanlar temizlik, güvenlik, kısmen teknik servis ve diğer hizmetlerle sınırlandırılmış durumda. Ancak profesyonel bina ve tesis yönetimi nitelikli bina sayısının artmasıyla ülkemizde de her geçen gün daha da önem kazanıyor. 

Şu anda dünyanın gündeminde Corona virüsü var. Bu bağlamda AVM’lerin temizlik çalışmalarında nelere dikkat ediyorsunuz? Ne gibi uygulamalar yapılıyor?

Atalian olarak Türkiye’nin birçok şehrinde kiralanabilir alanları 150 bin metrekareyi bulan büyük çaplı alışveriş merkezlerinde temizlik hizmetleri veriyoruz. Özellik hafta sonları günlük ziyaretçi sayıları 100 bin kişiyi geçiyor. AVM’lerin yemek alanları, tuvaletleri, bebek bakım odaları, asansörleri, yürüyen merdiven bantları ve ortak alanları yoğun bir şekilde kullanılır. Tüm alanlarda günlük yapılan temizlik ve temizlik sonrasında kullanılan dezenfeksiyon kimyasalları ile hijyen sağlanmakta ve zararlı bakterilerin oluşumu engelleniyor. Çalışanlarımızı periyodik eğitimlere tabi tutarak kişisel ve mesleki becerilerini geliştirerek farkındalıklarını artırıyoruz.
Ayrıca aylık periyotlarla virüs ve bakterilere karşı ortam ve yüzey dezenfeksiyon işlemleri yapıyoruz. Dezenfeksiyon sonrasında ATP metreler ile işletmelerden numuneler alınmakta ve ortamdaki zararlı oluşum düzenli olarak ölçülerek kontrol sağlanmaktadır.

2020 için beklediğiniz büyüme ve ciro hedefiniz nedir? 5 yıllık vadede Türkiye'de nasıl bir büyüme planınız var?

2019 yılında yaklaşık 325 milyon TL ciro sağladık. 2020 yıl sonu için ciro hedefimiz 380 milyon TL. Bu büyümeyi özellikle dış finansman ihtiyacı olmaksızın sağlıyoruz. Artan verimliliğimizle birlikte kendi dinamiklerimiz ile döviz girdisi ve ülkeye sermaye akışı yönlendirerek Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz. Hem kendi şirketimizin finansal yönetimini başarıyla yürüttük, hem de yerel ölçekte sektöre ve global ölçekte ülke ekonomisine katkı sağladık. Atalian, Türkiye’ye 2013’de şirket satın almalarıyla girdi ve 2013- 2016 arasında dört tane yerli firmayı satın aldı ve Atalian bünyesinde entegre etti. Sektöre çok hızlı bir giriş yaparken satın almalar ve aynı zamanda organik büyümeyle de çok hızlı bir gelişme süreci yaşadık. Önümüzdeki beş yıl içinde hedefimiz kendi seçeceğimiz stratejik alanlarda Türkiye’nin en büyük entegre tesis yönetimi firması olmak.

Türkiye'de kaç kişiye istihdam sağladınız? Türkiye'deki şirketinizin diğer ülkelerdeki şirketlere nazaran büyüme oranı nasıl?

Türkiye’de 5 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 28’i kadınlardan oluşuyor. Sektördeki rakiplerimizin özellikle teknik alandaki yapılarına çok sayıda üst düzey yönetici kazandırdık. Bu anlamda teknik tesis yönetimi sektörünün gelişimine katkı sağlıyoruz. Türkiye’de 2013 sonrası şirket satın alma operasyonlarına başladığımız güne göre on kat büyüdük. Bu büyüme hızı bizi kendi bölgemiz olan Avrupa’da en hızlı büyüyen ülke konumuna getirdi.

Bu rekabetçi ve hızlı büyüyen sektörde Atalian Türkiye’nin farklılıkları nelerdir?

Entegre Tesis Yönetimi, bir nevi orkestra gibi çoklu hizmetlerin bir çatı altında toplanmasıdır. Atalian, yapısı itibarıyla kendi içinde tesis yönetimini benimsemiş bir şirket. Bu çok sesliliğimizle de iş ortaklarımızın farklı isteklerini hızlı bir şekilde, tek noktadan gerçekleştirecek kapasitede ve esneklikte hizmet sunabiliyoruz. Bu sayede müşterilerimize maliyet avantajı sağlıyoruz. En önemli farkımız, geniş bir hizmet yelpazesinde çözümler sunmamız, müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak esnek çözümlere adapte olabilmemiz. Örneğin; mühendislik, danışmanlık ve enerji yönetimi gibi konulardaki uzmanlığımız ve temizlik alanında yenilikçi uygulamalarımızla Fransa merkezimizden sağlanan yazılım desteğiyle sunduğumuz raporlama çözümlerimiz bizleri bir adım öne geçiriyor. Enerji yönetimi grup şirketimiz EVD, Türkiye’de enerji verimliliği konusunda çalışmaya başlayan ilk kurumlardan biri. Sahip olduğumuz tecrübeyle tüm tesislerde enerji tasarrufu sağlayan çözümler sunabiliyoruz.