01 Şubat 2017

AVM ciro endeksi ocakta yüzde 1.4 düştü!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’ne göre ciro endeksi, 2017 Ocak döneminde yüzde 1.4 oranında düşüş kaydetti. Sektöre ait ciro endeksi, Anadolu ve İstanbul'un GLA büyüklükleri ağırlıklandırarak hesaplandı. AVM’lerde kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar, Ocak 2017’de İstanbul’da 854 TL, Anadolu’da 696 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Ocak 2017’de 719 TL’ye ulaştı.



Ciro artışı ayakkabı-çantada yaşandı


Kategori bazında karşılaştırmada, en çok ciro artışının yaşandığı kategori yüzde 9’luk artışla ayakkabı-çanta kategorisi oldu. Geçtiğimiz yılın Ocak ayı ile karşılaştırıldığında Ocak 2017’de yiyecek kategori cirolarında değişim yaşanmazken giyim ve AVM’lerdeki diğer alanlar kategorileri cirolarında yüzde 1, teknoloji kategori cirolarında yüzde 2 ve hipermarket cirolarında yüzde 5 oranında düşüş yaşandı.



Ziyaret sayısı azaldı


Ocak 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 5.4’lük azalma yaşandığı gözlemlendi. AVM Endeksi Ocak 2017 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “2016 yılı boyunca yaşadığımız hem siyasi hem de ekonomik çalkantılar, gerek perakendecilerimizi gerekse AVM müşterilerini 2017 yılında daha temkinli bir başlangıç yapmaya sevk etti" dedi. Belgü, şunları söyledi: "Ocak ayı ciro endeksimize ve ziyaret sayımıza da yansıdığını gördüğümüz değişimin, yılın ilk ayından sonra sağlanan ekonomik istikrar ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın durulması ile yeniden yükselen bir grafiğe sabitlenmesini bekliyoruz. Kategori bazında incelediğimizde ise son aylarda düzenli bir ivme yakalayan ayakkabı çanta kategorisi yükselişini sürdürmeye devam ediyor.”