01 Haziran 2017

VE İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE ERKEKLER KADINLARI GEÇTİ!

KPMG, 2016 yılı boyunca 51 ülkeden 18 bin 430 tüketiciyle görüşerek küresel internet alışverişinin nabzını tuttu. KPMG Küresel İnternet Tüketicileri Raporu, yaşları 15 ile 70 arasında değişen ve son 12 ay içerisinde internetten en az bir ürün satın almış kişilerle yapıldı. İnternetten alışveriş yapan tüketicilerin davranış, tercih ve tutumlarını inceleyen araştırmaya Türkiye’den de 273 tüketici katıldı.

Asya lider konumda

E-ticaretin hızla büyüdüğünü gösteren araştırmaya göre Türkiye internet alışverişinde parayı en çok kitap ve müziğe harcadı. Bunu elektronik/bilgisayar, aksesuar, gıda, oyuncak/oyun/video oyunları, kadın ayakkabı/giyim ve spor malzemeleri kategorileri takip etti.
Araştırmayı değerlendiren KPMG Pazarlama ve İş Geliştirme Lideri Sinem Cantürk, ”Türkiye’den araştırmaya katılan internet tüketicilerinin yılda ortalama 15 internet alışverişi yaptığı ortaya çıktı. Bu oran Amerika-Batı Avrupa’nın biraz altında olsa da gelişmiş ülkelerle yarıştığımız anlamına geliyor. Türkiye, Doğu Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika ve Afrika’nın ise üzerinde yer aldı. Asya bu konuda açık ara lider konumda” dedi.

ABD, Endonezya ve Türkiye aksesuarla öne çıktı

Bölgelere göre en çok satılan ürünlerin farklılık gösterdiğini belirten Cantürk, şöyle devam etti: “Avustralya ve Belçika en çok internetten şarap alırken, ABD, Endonezya ve Türkiye’de aksesuar ürünlerinin öne çıktığı anlaşıldı. Hindistan, Rusya ve BAE telekomünikasyon ürünleri ve erkek ayakkabısı, Asya Pasifik, Rusya ve Orta ve Doğu Avrupa kozmetik, Brezilya ve Yunanistan ilaç ve sağlık bakım ürünleri, Afrika ve Ortadoğu ev eşyaları, İngiltere ve Çin market ürünleri, Finlandiya spor ürünleri, Fransa ise çocuk giyimi, oyuncak ve oyunları tercih etti.”

Erkekler internet alışverişinde kadınları geçti

KPMG araştırmasından ezber bozan bir sonucun da çıktığını belirten Cantürk, “Lüks eşyaların yüzde 55’ini, elektronik eşyaların da yüzde 72’sini alan erkeklerin, bu ürünlerde kadınları internet alışverişinde geçtiğini görüyoruz. Erkekler ile kadınların internetten alışveriş yapma sıklığı birbirine çok yakın olsa da erkekler her bir işlemde ortalama 220 dolar harcarken kadınlar yaklaşık 151 dolar harcamışlar. Bunun başlıca nedeni, erkeklerin genellikle lüks eşya ve elektronik gibi daha yüksek fiyat dilimlerindeki ürünleri, kadınların ise genellikle kozmetik ve gıda gibi daha düşük fiyat dilimlerindeki ürünleri satın almış olmaları” şeklinde konuştu.

En çok alışverişi X kuşağı yapıyor

Cantürk, “İnternetten en çok X kuşağı (1966-1981) alışveriş yapıyor. Y kuşağı (1982-2001) yeni nesil internet tüketicisi olarak markaların gelecek planlamaları arasında yer alıyor” dedi.

Baby Boomers kuşağı şaşırttı

1946 ile 1965 arasında doğan Baby Boomers kuşağıyla ilgili araştırmadan ilginç sonuçlar çıktığını belirten Cantürk, “Dijital çağın ortalarında dünyaya gelen Y kuşağına kıyasla internetten alışverişe daha az meyilli olacaklarını düşünmek elbette mantıksız değil. Ancak, anketimize katılan Baby Boomers kuşağı tüketiciler internetten en az Y kuşağı kadar sık alışveriş yapmışlar. Ayrıca, Baby Boomers kuşağı her bir işlemde diğer iki kuşağın temsilcilerinden daha fazla para harcamışlar” dedi.

Küresel e-ticaret 2020’de 4,1 trilyon dolar olacak

2016’da 1,9 trilyon dolar olarak gerçekleşen küresel e-ticaretin 2017 sonunda 2,4 trilyon doları bulmasının beklendiğine dikkat çeken Cantürk, “Bu rakamın 2020’de 4,1 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor. 2016’da yüzde 8,7 olan e-ticaretin toplam perakendedeki oranı 2017’de yüzde 10, 2018’de yüzde 11,5, 2019’da yüzde 13 ve 2020’de yüzde 14,6 olacak” dedi.